УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАН КОМПАС РЕГИОНАЛНИ ТРЕНИНГ КУРС О ОБРАЗОВАЊУ МЛАДИХ ЗА ЉУДСКА ПРАВА

Kompas 2

У Београду је 7-11. априла одржан први од седам одобрених тренинг курсева о образовању младих за људска права који ће се током 2019. спроводити уз подршку Одељења за младе Савета Европе. Tоком интензивне обуке, 20 младих синдикалних лидера и активиста из Србије, Црне Горе, Македоније и Босне и Херцеговине учило је о концептима неформалног образовања, едукације за људска права, едукативним средствима Савета Европе са посебним освртом на значај КОМПАСА – приручника за образовање младих о људским правима, уједно јачајући сопствене вештине и међусобно се повезујући, за даље заједничко деловање у области промоције и заштите права младих у радном окружењу.

Овај, по много чему јединствени тренинг програм показао је да запослени млади данас нису упознати у довољној мери са својим радним правима, због чега је посебан фокус стављен на оснаживање младих синдикалних представника да се ухвате у коштац са информисањем и едукацијом младих колега, те њихово охрабривање за коришћење конкретних механизама заштите од негативних појава попут мобинга, различитих форми дискриминације, вербалног и физичког насиља, говора мржње и сл. Полазнике су кроз процес учења водили Зоран Златковић, члан тима тренера Савета Европе и Милорад Митровић, правни експерт у области радног права из Бања Луке.

Посебну подршку реализацији тренинга, кроз присуство радном делу и давање додатних информација од значаја, пружио је Мариус Житеа, образовни саветник у Одељењу за младе Савета Европе, а млади полазници имали су ту привилегију да воде динамичну дискусију и са шефом мисије Канцеларије Савета Европе у Београду, Тобијасом Флесенкемпером. Том приликом добили су низ информација од изузетне користи за сопствени даљи рад, упознајући се да улогом и активностима националних канцеларија Савета Европе, али и свим оним што ова међународна организација предузима у области људских права, као и могућностима за даље укључивање синдикалних организација у различите програме Савета Европе.

Улазећи заједнички у садржину тренинга, полазници су постепено увидели и неопходност повезивања и даљег удруженог деловања у будућности, због чега већина осмишљених “follow up” акција подразумева активности регионалног карактера – почев од додатних обука из области пројектног планирања и менаџмента, преко информативних сесија са стручњацима различитих профила који би продубили њихова знања у вези са негативним појавама у радном окружењу и могућностима заштите од истих, до заговарачких и информативних кампања усмерених на информисање већег броја младих о томе шта су њихова радна права и како их заштитити.

Током тренинга посебно је указано на значај повезивања различитих актера (синдиката, запослених и послодаваца, медија, цивилног сектора, локалне самоуправе и институција са националног нивоа) и међусекторски приступ, због чега је посебно вреднована чињеница да се активност реализује у сарадњи удружења младих – Развојног центра за младе и удружења које је фокусирано на синдикална питања – Синдикално едукативног центра из Бања Луке.

„Како је идеја да млади полазници тренинга наставе да делују у улози вршњачких едукатора у својим радним срединама, више информација о конкретним акцијама које ће бити предузете тек следи. Ипак, оно што је наш најважнији задатак је да подстакнемо младе да размишљају о томе да задовољство радним животом има значајан удео у општем животном задовољству, због чега и сами треба да предузму све потребне мере како би себи и својим младим колегама омогућили све услове за рад достојан човека, без угрожавања свих оних права загарантованих у радном окружењу. Сматрамо да смо овим тренингом направили значајан први корак и посебно смо захвални Савету Европе за сву пружену подршку у том процесу“, изјавила је програмска директорка Развојног центра за младе, Александра Кнежевић.