Нових 130 „животних шампиона“ испраћено са Палића, наша породица сада броји 400 малишана и тренера

Zivotni Sampioni Palic Razvojni Centar Za Mlade 11

Регион је добио нових 130 „животних шампиона“ који су похађали истоимени едукативно-спортски камп на Палићу. Фудбалери млађих категорија из региона уз своје тренере, четири дана учили су о животним вредностима, тренирали и стекли другаре за цео живот, показујући и сопственим примером да јак регион почива на сарадњи, заједништву и повезивању.

Кампу на Палићу претходило је окупљање истог формата на Златибору у јуну, као и семинар за тренере у фебруару, што значи да породицу „животних шампиона“ сада чини скоро 400 малишана из београдског Графичара, добојске Слоге, сарајевског Жељезничара, битољског Пелистера, Горице и Марибора.

„У једној изузетно тешкој и изазовној години обезбедили смо да скоро 400 малишана и тренера учествује у свим активности како тренинг, тако и едукативног и забавног програма прилагођеног узрасту полазника. Успели смо да понудимо нешто ново, а све водећи се идејом да спорт треба да буде не само у функцији врхунских резултата, него стварања врхунских људи и то је оно на шта стално подсећамо – оно што желимо је да сви млади спортисти буду сјајни људи. Велика нам је част што су ту идеју препознали клубови из региона јер су овај концепт видели не само као прилику да уче нешто ново, већ да регион почне да се повезује на здрав и конструктиван начин. Највећи успех нашег програма је кад родитељ пита: „А кад ће генерација наше деце учествовати на кампу“, што нам даје додатну мотивацију“, истакла је испред организатора кампа програмска директорка Развојног центра за младе и креаторка идеје Александра Кнежевић.

Важан део окупљања на Палићу била је безбедност учесника и стога су сви они, без обзира на узраст, били тестирани на КОВИД19 пре доласка.

Камп је део пројекта „Заједно за здравију и сигурнију заједницу“ подржаног од стране Ерасмус+ програма Европске уније. Циљ кампа је био да допринесе не само стицању нових знања и подстицању регионалне сарадње, солидарности и фер плеја, већ и да као бесплатна активност омогући да га похађају и она деца и малишани којима финансијске прилике то не би дозвољавале. Сви учесници добили су на поклон по комплет опреме.

Координатор пројекта је Развојни центар за младе из Београда, а конзорцијум окупља партнере из омладинског, образовног и спортског сектора из Србије, Северне Македоније, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине и Турске.

Амбасадори пројекта су најбољи стрелац Србије Александар Митровић, капитен фудбалера БиХ и амбасадор УНИЦЕФ Един Џеко, као и капитен репрезентације Северне Македоније Горан Пандев.

Медијски партнер пројекта је ТВ Арена спорт, а помоћ за камп су обезбедили Аквалаб (Aqualab) лабораторија, АМС осигурање, Енерџајз (Energize) и Вода Врњци.