Nastavljamo sa stvaranjem održivih udruženja za jaku zajednicu

Razvojni Centar Za Mlade Obuka Projekti Menadzment Raska 19

Predstavnici/e odabranih udruženja prethodnih dana bili su posvećeni novim znanjima i informacijama u procesu razvoja kapaciteta udruženja koja predstavljaju, ovog puta fokus stavljajući na razvoj projektne ideje i upravljanje projektnim ciklusom.

Kako uobličiti ideju u konkretnu akciju, odgovarajući na stvarne potrebe i prioritete zajednice; gde pronaći podršku za realizaciju iste, od lokalnog do međunarodnog nivoa; kako pronaći adekvatne partnere i zajednički nastupiti; koje je korake u sprovođenju aktivnosti neophodno preduzeti, bila su samo neka od pitanja koja su polaznici/e obradili u okviru drugog modula na projektu “Održiva udruženja za jaku zajednicu”.

U nastavku, realizujući sve ono što je predviđeno trećim modulom, polaznici/e su se bavili i finansijskom komponentom projekta – od adekvatne pripreme budžetske projekcije do praćenja i izveštavanja o finansijskim segmentima na projektu, upoznajući se i sa osnovnim elementima knjigovodstva za udruženja, te dolazeći do informacija kada je revizija neizostavni deo procesa.

“Na početku procesa ukazali smo svima da ovo neće biti još jedna suvoparna aktivnost bazirana na teoriji, već da ćemo kroz konkretne primere i upoznavanje sa praktičnim situacijama iz života, polaznike/ce voditi do kreiranja zajedničkog proizvoda – projektne ideje uobličene u projektni predlog, koji će im ostati kao trajna vrednost za dalju komunikaciju sa potencijalnim donatorima. Evidentno je da svi prisutni zaista cene takav pristup i smatraju da je upravo to ono što ovu obuku razlikuje od niza drugih koje su pohađali, zbog čega svim zajedničkim edukativnim aktivnostima pristupaju sa puno pažnje, energije i posvećenosti. To je ono što je dalo dodatni kvalitet modulima II i III, a same polaznike/ce dodatno inspirisalo pred završni segment učenja posvećen vidljivosti i komunikaciji”, ukazala je projektna koordinatorka Aleksandra Knežević.

Po okončanju inicijalne obuke, polaznici/e će nastaviti da razrađuju svoje projektne ideje uz podršku stručnog tima, kako bi ih pripremili za adekvatno predstavljanje na Sajmu projektnih ideja planiranom za jul 2021. godine.

Projekat „Održiva udruženja za jaku zajednicu“ sprovodi Razvojni centar za mlade u partnerstvu sa Dečjim savezom Opštine Raška. Inicijativa je deo šireg projekta „Platforma za odgovorno upravljanje javnim finansijama“, koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a finansira Vlada Švedske.