Nakon priključivanja tri prvoligaša iz regiona, održan finalni sastanak projektnog tima

Sastanak Projektnog Tima Bgd 01

Partneri koji su svoju saradnju ozvaničili potpisivanjem Memoranduma o razumevanju, te pristupili zajedničkim inicijativama i izradi projektnih ideja usmerenih pre svega na borbu protiv negativnih pojava u sportu i kroz sport, sastali su se danas u Beogradu kako bi finalizovali pripremu projekta za Erasmus+ otvoreni poziv u oblasti sporta.

Inicijativa koja je obuhvatila 6 zemalja, predstavnike omladinskog, obrazovnog i sportskog sektora, od čega 11 istaknutih fudbalskih klubova, fokus stavlja na širenje pozitivnih vrednosti kroz fudbal, kao jednu od najmasovnijih i najpraćenijih sportskih disciplina na svetu. Verujući u značaj iste, partneri su o daljim namerama obavestili EPAS (European Partial Agreement on Sport) Saveta Evrope, te predsednika i različite strukture unutar UEFA, imajući u vidu da je projektni predlog između ostalog i u liniji sa Sporazumom o saradnji koji su 2018. godine potpisali upravo UEFA i Savet Evrope, zagovarajući etiku u sportu, te promovisanje i zaštitu ljudskih prava u sportu i kroz sport.

„Podrška i spremnost različitih aktera da budu deo ovog procesa garantuju nam da smo na pravom putu. Razradi ideje pristupili smo sveobuhvatno, uz redovne konsultacije i sastanke sa partnerima, kako bi se glas svakog od njih uvažio, i posebno smo ponosni što su nam se od poslednjeg sastanka u namerama pridružili i HNK Gorica iz Hrvatske, FK Željezničar iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina i FK Maribor iz Slovenije, prepoznajući ovu ideju kao društveno značajnu. Dodatno, u konzorcijumu su nam i jedan ženski fudbalski klub, romsko sportsko društvo, te klub iz multinacionalne i multietničke sredine, jer vođeni principom „ništa o njima bez njih“, ne želimo da razgovaramo o različitim oblicima diskriminacije u sportu bez onih koji su istom u najvećoj meri pogođeni“, izjavila je programska direktorka Razvojnog centra za mlade, Aleksandra Knežević.

Sport je moćan kanal u prenošenju pozitivnih društvenih poruka i promociji pozitivnih društvenih vrednosti i naš je zadatak da istaknemo ono najbolje u njemu, polazeći od potrebnih edukacija sportskih radnika, a pre svega trenera koji su u dnevnom kontaktu sa decom i mladima. Verujemo da sport može da donese širenju tolerancije i razumevanja ako se njegov nemerljivi uticaj pravilno koristi, jednoglasni su u poruci akteri današnjeg sastanka.