Конзорцијум животних шампиона са ФК Жељезничар Сарајево и начелником општине Ново Сарајево

20231003 103621

Представници конзорцијума пројекта “Стварамо животне шампионе” у склопу своје регионалне туре данас су посетили Сарајево и одржали низ конструктивних састанака са челницима Фудбалског клуба Жељезничар. Циљ састанака био је испитивање модалитета за даље јачање и подизање сарадње на виши ниво, имајући у виду да је овај фудбалски клуб стабилан партнер од самог лансирања концепта животних шампиона.


Састанку је присуствовао и начелник општине Ново Сарајево, др Хасан Тановић пружајући својим учешћем јасну подршку увођењу европских стандарда и принципа у рад са млађим категоријама укључених спортских актера, за шта се, између осталог, пројекат залаже.

Присутни су упознати са плановима конзорцијума за наредни период, који се односе како на студијску посету тренера Струмици, тако и на организовање нових активности за малишане и тренере у 2024. години, а посебан фокус стављен је на укључивања девојчица, те проширење концепта и на животне шампионке. Као и до сада, све активности биће бесплатне управо у циљу стварања услова за развој спорта доступног свима.


У наставку, једна генерација омладинске школе добила је драгоцену донацију у опреми, а све у циљу даљег развоја омладинског погона овог фудбалског клуба. Опрему је Развојни центар за младе, као координатор концепта добио од УЕФА фондације за децу у склопу подршке даљем развоју идеје животних шампиона, а у наредном периоду кроз већи број мањих донација истом ће обрадовати неке од клубова који су у претходном периоду показали посебно интересовање за рад на идеји животних шампиона.

Конзорцијум су предводиле Александра Кнежевић, координаторка пројекта и Емира Мешановић, координаторка експертског тима за израду публикације за тренере за даље увођење идеје животних шампиона у свакодневне тренинг активности, док су испред ФК Жељезничар активностима присуствовали, поред Сањина Мешића, иначе представника клуба у конзорцијуму, и Един Ћурић, директор Омладинске школе, Илијас Ковачевић, члан Управног одбора клуба испред Омладинске школе и Јасмин Крајина, координатор за млађе селекције Омладинске школе.


“Идеја стварања животних шампиона враћа у фокус истинске вредности спорта – дружење, повезивање, спортски дух, фер плеј и солидарност, здраве стилове живота, скрећући пажњу са његове искључиво такмичарске стране. Улога спорта, и ту пре свега мислимо на тренере који раде са млађим категоријама је да од сваког детета направи животног шампиона, а посебно талентовани ће несумњиво пронаћи свој пут и до спортских одличја. Ипак, свако дете треба на спорт да крене да би уживало и учило се лепим вредностима, и то су они давно заборављени принципи спорта на чијој ревитализацији радимо са укљученим клубовима. Интересовање за прикључење концепту је велико и ми као тим нећемо стати док ова идеја не буде представљена у сваком клубу, али је за сада важно да поставимо стабилне темеље, и зато у наредном периоду настављамо са јачањем постојећих сарадњи. Радује нас што је овог пута и општина Ново Сарајево препознала значај и потенцијал идеје, те се надамо да ће то резултирати различитим заједничким активностима у будућности”, изјавила је након састанка Александра Кнежевић.

Пројекат “Стварамо животне шампионе” тренутно из спортског сектора окупља 9 клубова из 7 земаља – Србије, Хрватске, Турске, Бугарске, Северне Македоније, Црне Горе и Босне и Херцеговине, а у наредном периоду укљученим тренерима и дечацима прикључиће се и девојчице, чиме ће се наставити са даљим јачањем линије животних шампионки, те промоцијом родне равноправности у спорту и кроз спорт. Реализује се уз подршку ЕРАСМУС+ програма у области спорта и УЕФА фондације за децу.