Консултативни састанак учесника пројекта „Ванредни рад у ванредној ситуацији“

Razvojni Centar Za Mlade Vanredni Rad Vanredna Situacija 2

Циљне групе захтевају пажњу и бригу у било којој ситуацији, а континуитет у раду организација цивилног друштва је неопходан, закључак је са онлајн консултативног састанка учесника и пројектног тима. Окупљање је уследило по реализацији радионица које су спровели полазници пројекта „Ванредни рад у ванредној ситуацији“ како би се сумирали утисци из целог процеса, a посебно након рада на локалу.

Како су активности биле прилагођене специфичним околностима услед пандемије КОВИД-19 током многих онлајн радионица, и ово је била неизбежна тема. Млади су највише истицали да су током месеци тоталног затварања били збуњени, нису имали коме да се обрате и осећали су се напуштено. Без обзира на различите садржаје који су им били понуђени на интернету, сматрају да праве информације/решења за проблеме са којима су се сусретали нису имали или нису знали коме да се обрате. Ово се посебно тиче младих радника, јер су и они били једна од циљних група обухваћених радионицама наших учесника.

Закључак је дакле један и јасан – организације цивилног друштва морају да буду трезвене и када су други то у мањој мери, што се у потпуности поклопило са премисом од које се кренуло када је предлог пројекта припреман.

Током процеса оснажено је 24 чланова и чланица 12 организација цивилног друштва из различитог поља деловања да учине рад својих удружења одрживим и током ванредних околности. Они су кроз радионице допрли до још 180 младих људи, док се кроз промотивну кампању стигло до стотина хиљада њихових вршњака из различитих група, као и опште популације.

Пројекат се спроводио од октобра 2020. до јануара 2021. уз подршку Европске омладинске фондације Савета Европе.