Konsultativni sastanak učesnika projekta „Vanredni rad u vanrednoj situaciji“

Razvojni Centar Za Mlade Vanredni Rad Vanredna Situacija 2

Ciljne grupe zahtevaju pažnju i brigu u bilo kojoj situaciji, a kontinuitet u radu organizacija civilnog društva je neophodan, zaključak je sa onlajn konsultativnog sastanka učesnika i projektnog tima. Okupljanje je usledilo po realizaciji radionica koje su sproveli polaznici projekta „Vanredni rad u vanrednoj situaciji“ kako bi se sumirali utisci iz celog procesa, a posebno nakon rada na lokalu.

Kako su aktivnosti bile prilagođene specifičnim okolnostima usled pandemije KOVID-19 tokom mnogih onlajn radionica, i ovo je bila neizbežna tema. Mladi su najviše isticali da su tokom meseci totalnog zatvaranja bili zbunjeni, nisu imali kome da se obrate i osećali su se napušteno. Bez obzira na različite sadržaje koji su im bili ponuđeni na internetu, smatraju da prave informacije/rešenja za probleme sa kojima su se susretali nisu imali ili nisu znali kome da se obrate. Ovo se posebno tiče mladih radnika, jer su i oni bili jedna od ciljnih grupa obuhvaćenih radionicama naših učesnika.

Zaključak je dakle jedan i jasan – organizacije civilnog društva moraju da budu trezvene i kada su drugi to u manjoj meri, što se u potpunosti poklopilo sa premisom od koje se krenulo kada je predlog projekta pripreman.

Tokom procesa osnaženo je 24 članova i članica 12 organizacija civilnog društva iz različitog polja delovanja da učine rad svojih udruženja održivim i tokom vanrednih okolnosti. Oni su kroz radionice doprli do još 180 mladih ljudi, dok se kroz promotivnu kampanju stiglo do stotina hiljada njihovih vršnjaka iz različitih grupa, kao i opšte populacije.

Projekat se sprovodio od oktobra 2020. do januara 2021. uz podršku Evropske omladinske fondacije Saveta Evrope.