Даљи кораци на путу Животних шампиона

Zivotni Sampioni Grupna 01

У жељи да подсети да спорт нису само високи хонорари, рекламе, елитна такмичења, већ да се у есенцији налазе дружење, фер плеј, учење правим вредностима и индивидуални развој, Развојни центар за младе из Београда представио је 2019. године концепт “Животних шампиона”. Концепт у фокус ставља стварање добрих људи – животних шампиона, полазећи од значаја улоге тренера као едукатора и педагога, али и родитеља и управа клубова као значајне подршке у самом процесу.

Вођени паролом да неће сви постати врхунски спортисти, али да сви треба да постану врхунски људи, актери из спортског, омладинског и образовног сектора ујединили су се и почели да развијају специфични модел рада који ставља акценат на образовање деце и младих у спорту и кроз спорт. Ако пођемо од тога да деца у школу иду што морају, а на спорт зато што желе, јасан је значај тренера у свему овоме и зашто се управо они налазе у средишту процеса.

“Спорт је моћан канал за преношење важних друштвених порука и има снажан утицај на обликовање заједнице, па морамо пазити да поруке које шаљемо буду оне које се залажу за фер плеј, поштовање различитости, неговање ненасилне комуникације, родну равноправност. Желимо да покажемо деци и младима да је једина добитна комбинација она која се ослања на позитивне вредности, да учинимо да у спорту опет почну да се осећају срећно и испуњено, а да ће управо из тог осећаја доћи и све остало, и у томе као главне савезнике видимо тренере и родитеље”, изјавила је лансирајући концепт 2019. године његова координаторка Александра Кнежевић.

Од тада до данас, концепт Животних шампиона обухватио је директно преко 700 малишана, 200 тренера и 100 родитеља, а све реализоване активности – обуке и састанци тренера, кампови и опрема за малишане, консултације са родитељима, рад стручних група, снажна промотивна кампања захваљујући којој је преко 5 милиона људи већ чуло за ову идеју, биле су бесплатне захваљући напору организатора да обезбеди међународну подршку за исте, али и захваљујући значајним партнерствима са неким од домаћих друштвено одговорних компанија и медијима, пре свега ТВ Арена спорт.

Поред Развојног центра за младе, али и ФК Графичар као представника Србије, тестирању новог модела рада са малишанима у својим редовима приступили су и ФК Горица (Хрватска), ФК Марибор (Словенија), ФК Пелистер (Северна Македонија), ФК Жељезничар и ФК Слога Добој (Босна и Херцеговина), показујући отвореност за све позитивне промене у раду са млађим категоријама, али и жељу да се истинским вредностима да предност у односу на комерцијализацију у спорту. Са стручне стране подршка је дошла од два значајна образовна колектива – факултета за спорт у оквиру Универзитета МЕТУ из Анкаре и Универзитета Св. Ћирило и Методије из Скопља. О комуникацији и видљивости у дигиталном свету бринуо је Синдикално едукативни центар из Бањалуке, а овако постављено партнерство показало је да регион може и жели да сарађује, да дели заједничке изазове, али и жељу за даљим повезивањем, посебно када је реч о деци и младима.

Деца су уживала, дружила се, учила и стицала нове навике и вештине; тренери су дошли до нових образовних алата, а родитељи пружали подршку увиђајући позитивне промене код својих малишана. И где смо сада?

Координаторка пројекта воли да каже – на корак до сна. Оснажени уласком ФК Анталијаспор (Турска) и ФК Лудогорец (Бугарска) у партнерство, уз додатну стручну подршку Института за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду и правну подршку удружења СЦЕО из Скопља, 24.11.2022. године Развојни центар за младе потписао је у име партнерства Уговор о додели гранта са Европском комисијом, обезбеђујућу тиме стабилну двогодишњу подршку за даљи развој идеје.

“Да, наравно да смо поносни што смо носиоци једног од најзначајнијих грантова у области спорта у Европи, али ми то гледамо искључиво кроз следеће параметре – 13 партнера из 4 сектора и 7 земаља наставиће да ради на јачању педагошке и едукативне улоге тренера у спорту, уз свеобухватно истраживање, финализацију новог модела рада, скупове тренера, радни обилазак спортског комплекса ФК Анталијаспор и стручне скупове у Португалу, али и бесплатне међународне кампове за стотине малишана и велику европску конференцију за крај, са надом да ће окупити све битне актере међународне сцене. Уз нас су познате личности из света спорта и медијски партнер ТВ Арена спорт, а пред нама обавеза да наставимо да повезујемо децу и младе, представнике клубова и савеза, удружења и институције, за сад из 7 укључених земаља, а ускоро и шире”, изјавила је Александра Кнежевић, стављајући дигитални потпис на документ који ће омогућити даљи развој ове позитивне приче.

Ипак, партнерство нема намеру ту да стане. Успостављена је сарадња са кампом ДЕКИ5 и Академијом Пандев о даљем ширењу идеја на регионалном нивоу, а наредне године идеја је да почнемо са стварањем животних шампиона и у рукомету, уз подршку рукометне легенде Ратка Николића. Нове земље, нови клубови, нове спортске дисциплине, како бисмо сваком детету дали прилику да уз осмех и радост буде део процеса.

Сваки родитељ жели да види своје дете насмејано, сваки тренер жели да остави траг у стварању личности пуне самопоштовања, али и поштовања за свет око себе, сваки клуб жели да изнедри врхунске људе спремне да једног дана када одрасту промовишу све вредности стечене током бављења спортом, а ми – ми желимо да у време специфичних социо-економских изазова са којима се свет суочава то учинимо изводљивим за све!

Спорт може бити поприште сукоба и окидач за највеће тензије, али и платформа за промоцију сарадње, помирења, културе суживота – на нама је шта ћемо да истичемо у први план. Уверени у снагу идеја за које се залажемо и у жељи да сами допринесемо повратку старих добрих вредности, рачунамо на подршку јавности у заједничким напорима да стварамо нове генерације истинских животних шампиона!