Босна и Херцеговина прва у знаку Животних шампиона

Info Dani Sarajevo Doboj 2023 04

Сарајево и Добој први су градови који су угостили екипу Животних шампиона на регионалној тури представљања концепта и активности за 2023. и 2024. годину. Том приликом, преко 200 малишана, родитеља и тренера детаљно се упознало са плановима за будућност – новим бесплатним камповима за малишане, обукама и студијским посетама за тренере млађих категорија и скуповима различитог формата за родитеље.

ФК Жељезничар из Сарајева и ФК Слога из Добоја, партнери на пројекту “Стварамо животне шампионе” први су угостили представнике конзорцијума, а у наставку инфо дани одржаће се и у другим земљама-учесницама – Србији, Македонији, Хрватској, као и у Црној Гори чије се прикључивање пројекту очекује у наредној фази.

Присутнима је представљен календар активности, али и идеје за даље ширење концепта, пре свега кроз увођење женских секција укључених фудбалских клубова, али и ширење на нове спортске дисциплине – рукомет и бокс, што је посебно од значаја оним клубовима који су део спортских друштава, као што су у овом случају и Жељезничар и Слога.

“Концепт Животних шампиона који у први план ставља социјалну и образовну улогу спорта и истиче значај тренера као едукатора и педагога почео је да се развија 2018. године, управо уз учешће фудбалских клубова из Босне и Херцеговине. Данас, пет година касније, када партнерство обухвата 16 различитих актера из спортског, омладинског и образовног сектора из Србије, Босне и Херцеговине, Македоније, Хрватске, Бугарске, Португала, Грчке и Турске, желели смо да се подсетимо почетака и зато смо симболично регионални караван иницирали управо у Босни и Херцеговини. Осим што ћемо са свима онима који ће бити део активности – тренерима, децом и родитељима причати о активностима у наредне две године, сматрамо да су инфо дани идеална прилика да се пошаљу јасне поруке о жељи региона да сарађује, повезује се даље и напредује заједно. Поносни смо не само на образовну улогу пројекта, већ и на чињеницу да су управо захваљујући њему неки малишани по први пут прешли границу своје земље, и то је оно на чему ћемо инсистирати све време – стварању једнаких прилика за све”, изјавили су по окончању прва два инфо дана Александра Кнежевић, координаторка концепта Животних шампиона и Никола Соврлић, председник Развојног центра за младе – координатора конзорцијума.

Да су региону потребне поруке солидарности, заједништва и мира истакли су и чланови конзорцијума и експертске групе пројекта Божо Марић и Синиша Ћеркета, чији су ентузијазам и енергија учинили да се деца и млади из Босне и Херцеговине нађу у овом изузетном образовно-спортском искуству.

Регионални инфо дани, којих ће у периоду од марта до маја укупно бити шест, део су пројекта “Стварамо животне шампионе” подржаног од стране УЕФА Фондације за децу.