Бијељина се информише о животним шампионима

Zs Bijeljina 05

У понедељак 29. маја 2023. године Бијељина је била у знаку спорта, будући да су је посетили представници Развојног центра за младе, Синдикално едукативног центра и РФК Графичар, као представници конзорцијума Животних шампиона.

Узајамна жеља да се сарадња у будућности подигне на виши ниво најпре је обележена потписивањем Протокола о сарадњи између Педагошког факултета Бијељина и Факултета пословне економије Бијељина Универзитета у Источном Сарајеву с једне стране и представника конзорцијума с друге. У наставку је са великим успехом реализован и Инфо дан, а све у циљу представљања идеја и планова концепта животних шампиона, али и заједничког утврђивања модалитета за даљу сарадњу и потенцијално прикључење заинтересованих актера пројекту у наредном периоду.

Са малишанима, родитељима и тренерима, али и представницима стручне заједнице разговарало се о плановима за будућност, са посебним фокусом на активностима планираним за ову и наредну годину. Кроз пројекцију видео материјала за претходних активности, присутни су могли да сазнају више и о самом концепту спортско-едукативних активности које се реализују, те значајним податком да су исте за све полазнике у потпуности бесплатне. Александра Кнежевић и Божо Марић охрабрили су присутне да се јаве са креативним предлозима како би и деца и млади из овог града ускоро постали део велике породице Животних шампиона, указујући да је и сам Инфо дан резултат једне такве иницијативе чији је покретач проф. др Срђан Лалић, проректор за људске и материјалне ресурсе Универзитета у Источном Сарајеву.

Кроз разговор са присутнима посебно је истакнуто да концепт у средиште ставља тренера као едукатора, враћајући спорт на основне постулате – да не могу сви постати шампиони и врхунски спортисти, али да треба и морају да постану врхунски људи, животни шампиони. Стога је важан део излагања имао и Владимир Ромчевић испред РФК Графичар, истичући управо оно што овај фудбалски клуб чини другачијим, друштвено ангажованим и активним у заједници.

“Поред рада са тренерима који треба да их усмери ка једној новој димензији комуникације са малишанима, конзорцијум посебно истиче регионалне кампове – сваки за по 150 учесника и сви су бесплатни, баш како би се истински омогућио спорт за све. Такође, врло су занимљивог формата – осим спортских активности, полазници уче на интересантан начин о бројним животним темама, обилазе културно-историјске атракције и повезују се, показујући како би будућност региона требало да изгледа у пракси” истакао је у свом обраћању додатно Владимир Ромчевић, исказујући задовољство што су приоритети РФК Графичар у потпуности у складу са концептом Животних шампиона.

Пројекат “Стварамо животне шампионе” тренутно се развија уз подршку Европске комисије и УЕФА фондације за децу, а део партнерства су актери из спортског, образовног и омладинског сектора из 8 земаља. Подршка константно расте те је уз конзорцијум и АМС Осигурање а.д.о., који ће посебно подржати реализацију Тренинга за фудбалске тренере млађих категорија, планираног за крај маја 2023.