Београд домаћин животних шампиона

Info Dan Beograd 25 04 2023 02

Након регионалне туре која је обухватила представљање концепта у Босни и Херцеговини, Хрватској, Македонији и Црној Гори, конзорцијум пројекта “Стварамо животне шампионе” одржао је инфо дан и у Београду.

Пред препуном салом Медија центра ФК Црвена Звезда, идеје и планове за наредни период представили су чланови конзорцијума из Србије – РФК Графичар (Ранка Митровић) и Босне и Херцеговине – Синдикално едукативног центра Бања Лука (Божо Марић), на челу са координатором – Развојним центром за младе.

Док су се ређали кадрови из претходних активности, све присутне посебно је занимала динамика кампова за малишане, али и идеја прикључивања девојчица и стварања животних шампионки, која је тренутно веома актуелна.

“Чека нас динамичан период – крајем маја организоваћемо прво окупљање тренера који раде са млађим категоријама, након чега следи први камп за малишане, а потом и укључивање концепта на ДЕКИ5 камп на Дивчибарама и Златибору, када ће нам се придружити и представник УЕФА фондације за децу како би из прве руке увидео све позитивне стране едукативно-спортског модела рада који заговарамо. Са нама су данас били и представници ДЕКИ5 кампа, са којима нас је и спојила управо идеја да је спорт много више од физичке активности – да је игра, учење, дружење, усвајање здравих навика. Сада, када можемо да кажемо да је директан разговор обављен са преко 500 тренера, родитеља и малишана још смо уверенији у потребу да даље развијамо концепт животних шампиона који у први план ставља тренера као педагога и едукатора, инсистирајући на стварању врхунских људи, а не само врхунских спортиста. Подршка која стиже од родитеља је изузетна и расте из дана у дан, и надамо се да ћемо ускоро и управе клубова који су део конзорцијума почети да укључујемо интензивније у планиране активности. Константно размишљамо о новим правцима ширења концепта, те се надамо да ћемо ускоро, уз подршку ЕРАСМУС+ програма Европске уније и УЕФА фондације за децу”, моћи да рачунамо и на неке друштвено одговорне компаније, а све зарад обезбеђивања додатних могућности за полазнике наших активности”, изјавила је по окончању инфо дана Александра Кнежевић, координаторка концепта.

Како је сваки инфо дан понудио нешто ново, овог пута присутнима су представљени и различити примери друштвено одговорних акција које један спортски колектив може да организује, и то од стране Николе Ристановића, генералног директора РФК Графичар, који је своје прве фудбалске кораке и направио управо у овом клубу.

Скупом у Београду конзорцијум животних шампиона завршио је своје регионалне информативне активности које се реализују уз подршку УЕФА фондације за децу и спрема се за припрему наредне активности – Тренинга за тренере и умрежавања, које крајем маја треба да окупи 30 спортских актера из 8 укључених клубова из региона и шире, како би овој значајној категорији понудило додатна знања и вештине за дневни рад са децом и младима.