1. април донео нам је нови пројекат – и није шала!

Konzorcijum Aktivni Mladi

Пројекат „Активни млади-корак ка заједничким променама“ званично је започео са реализацијом 1. априла 2018, а реализоваће га Развојни центар за младе у сарадњи са следећим партнерима – удружењем YouthWatch из Словачке, Интермедиа из Србије, COSMO из Црне Горе и Институтом за развој младих КУЛТ из Босне и Херцеговине, уз подршку Европске омладинске фондације Савета Европе.

Током 9-месечног пројекта, који треба да окупи искусне омладинске активисте и лидере из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније, Хрватске, Албаније, Грчке, Чешке и Словачке, одабрани учесници биће у прилици да се детаљније баве питањем учешћа младих у јавном и политичком животу заједнице, покушавајући да дођу до одговора зашто већина досадашњих иницијатива да се млади покрену и буду активнији део заједнице није дала очекиване резултате и шта се заиста може предузети да се та чињеница промени.

Ако желимо стварне промене, морамо започети са променом свести младих, као потенцијално најкреативнијег и најенергичнијег дела друштва.

Онлајн активизам, увођење детаљнијег упознавања са људским и грађанским правима у званични школски систем кроз грађанско васпитање, мере позитивне дискриминације, заговарање за увођење обавезе изласка на изборе само су неке од тема којима ће се бавити одабрани полазници.

Пројекат, који ће обухватити иницијални четвородневни тренинг у јуну, сет локалних акција у периоду јул-октобар, те ново окупљање полазника у новембру како би се разменила искуства са локалног нивоа, треба да резултира заједничким сетом препорука за различите циљне групе (актере од значаја – од локалне администрације и медија, преко самих младих), кроз нуђење одговора на исто питање – како свака од ових циљних група може допринети стварном подстицању активизма међу младима.

Први састанак пројектног тима биће одржан 13. априла у Сарајеву, а јавни позив за учеснике биће објављен 1. маја и отворен до 20. маја 2018. године. Више информација о пројекту следи ускоро.