1. april doneo nam je novi projekat – i nije šala!

Konzorcijum Aktivni Mladi

Projekat „Aktivni mladi-korak ka zajedničkim promenama“ zvanično je započeo sa realizacijom 1. aprila 2018, a realizovaće ga Razvojni centar za mlade u saradnji sa sledećim partnerima – udruženjem YouthWatch iz Slovačke, Intermedia iz Srbije, COSMO iz Crne Gore i Institutom za razvoj mladih KULT iz Bosne i Hercegovine, uz podršku Evropske omladinske fondacije Saveta Evrope.

Tokom 9-mesečnog projekta, koji treba da okupi iskusne omladinske aktiviste i lidere iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Albanije, Grčke, Češke i Slovačke, odabrani učesnici biće u prilici da se detaljnije bave pitanjem učešća mladih u javnom i političkom životu zajednice, pokušavajući da dođu do odgovora zašto većina dosadašnjih inicijativa da se mladi pokrenu i budu aktivniji deo zajednice nije dala očekivane rezultate i šta se zaista može preduzeti da se ta činjenica promeni.

Ako želimo stvarne promene, moramo započeti sa promenom svesti mladih, kao potencijalno najkreativnijeg i najenergičnijeg dela društva.

Onlajn aktivizam, uvođenje detaljnijeg upoznavanja sa ljudskim i građanskim pravima u zvanični školski sistem kroz građansko vaspitanje, mere pozitivne diskriminacije, zagovaranje za uvođenje obaveze izlaska na izbore samo su neke od tema kojima će se baviti odabrani polaznici.

Projekat, koji će obuhvatiti inicijalni četvorodnevni trening u junu, set lokalnih akcija u periodu jul-oktobar, te novo okupljanje polaznika u novembru kako bi se razmenila iskustva sa lokalnog nivoa, treba da rezultira zajedničkim setom preporuka za različite ciljne grupe (aktere od značaja – od lokalne administracije i medija, preko samih mladih), kroz nuđenje odgovora na isto pitanje – kako svaka od ovih ciljnih grupa može doprineti stvarnom podsticanju aktivizma među mladima.

Prvi sastanak projektnog tima biće održan 13. aprila u Sarajevu, a javni poziv za učesnike biće objavljen 1. maja i otvoren do 20. maja 2018. godine. Više informacija o projektu sledi uskoro.