Заједничким снагама ка ширењу позитивних вредности кроз спорт

Razvojni Centar Za Mlade

Након низа успешно реализованих заједничких активности у области спорта, наше удружење данас је формализовало сарадњу са Синдикално едукативним центром и седам фудбалских школа из регије Добој и Брчко дистрикта.
Позиву за потписивање споразума радо су се одазвали ФК Слога Добој, ФК Жељезничар Добој, ФК Текстилац Дервента, ФК Љубић Прњавор, ШФ Пријатељи Брод, ОФК Спортинг А.Ф. Теслић и ФК Илићка 01 Брчко, свесни улоге спортских удружења као значајних социјалних партнера на локалном, али и ширем националном, регионалном и међународном нивоу.

Потписници Споразума о сарадњи доживљавају спорт не само као инструмент за подстицање здравих стилова живота и унапређење физичких компетенција појединца, већ и као канал за ширење позитивних друштвених вредности и остваривање позитивног утицаја на децу и младе у локалној заједници и шире.
Уверени су да заједничким радом могу постићи много више по питању омасовљавања спорта на локалном нивоу, доступности спорта за све, родне равноправности у спорту, борбе против негативних друштвених појава – говора мржње, нетолеранције и дискриминације кроз спорт, борбе против употребе психоактивних супстанци у спорту и кроз спорт, итд.
Овај споразум биће додатни замајац већ успостављеној сарадњи и усмериће даље заједничко деловање у три правца:

  • ка обезбеђивању бољих услова за бављење спортом за децу и младе из локалних заједница;
  • ка даљој едукација различитих актера (пре свега тренера) и
  • ка умрежавању свих укључених страна из локалне заједнице (од самих спортских радника до представника локалне самоуправе задужених за спорт и младе).

“Конкретно, у плану су додатне едукације стручних кадрова, организација заједничких спортских припрема, инфраструктурне иницијативе, рад на обезбеђивању неопходне спортске опреме, али и стипендија за учешће најбољих појединаца на националним, регионалним и међународним спортским камповима“, истакла је програмска директорка Развојног центра за младе, Александра Кнежевић, иначе међународни експерт у области људских права у спорту.