Синдикат управе Србије и Јован Думић отворили серију радионица вршњачких едукатора

Radionica Prava U Radu Srbija 2

Вршњачки едукатори почели су са спровођењем радионица у оквиру Ерасмус+ пројекта „Права у раду, рад на правима“, а лед је је пробио Јован Думић из Синдиката управе Републике Србије.

Думић је 27. јуна у Сокобањи током 45. Сусрета синдиката управе Србије одржао предавање и пренео знање стечено у мају на треннгу у Братислави. Радионици је присуствовало око 20 људи из различитих основних организација синдиката (Управе за трезор, градске управе Лесковца, градске управе Пожаревца, општине Алибунар), а радионица је отпочела упознавањем едукатора и учесника.

Полазницима је представљен пројекат „Права у раду, рад на правима“, као и извештај анкете на тему „Да ли сте упознати са вашим радним правима“ која је спроведена у Србији. Присутне су подаци посебно заинтересовали и изненадили, након чега су се сагласили да је потребно извршити низ додатних едукација како би сви запослени у јавној управи, а нарочито млади радници, били упознати са својим правима и начинима остваривања истих.

Тема радионице је била мобинг на раду, где је Думић у интеракцији са учесницима појаснио шта је то мобинг, шта није мобинг, које су све његове врсте и као најважније – који су механизми заштите. Радионица је добрим током и одабиром методологије допринела да неки од учесника поделе са остатком групе лична искуства кршења њихових права и начине на који су се изборили за поштовање истих.

Полазници су оставили контакте како би им били прослеђени материјали везани за пројекат.