Тренинг у Словачкој за вршњачке едукаторе

Trening Bratislava Prava U Radu (4)

Почео је тренинг за будуће вршњачке едукаторе „РАДНА ПРАВА МЛАДИХ, ПОЈАВЕ КОЈЕ ИХ УГРОЖАВАЈУ И МЕХАНИЗМИ ЗАШТИТЕ“.

Млади синдикални активисти из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске и Словачке учиће у Братислави 20-25. маја о људским правима, са фокусом на радним правима младих, негативних појавама које их нарушавају и постојећим механизмима заштите. Идеја је да стечено знање даље преносе на своје вршњаке на радионицама које ће бити директан резултат окупљања у Словачкој.

Подршку младим полазницима, како током тренинга, тако и даљем раду, осим синдиката-учесника у пројекту (Синдикат управе Републике Српске, Синдикат управе и правосуђа Црне Горе, Синдикат УПОЗ Македоније, Синдикат управе Србије), пружиће и омладинска удружења грађана које се баве правима младих – координатор пројекта Развојни центар за младе из Београда, домаћин тренинга YоутхWатцх, Фондација Будва, Синдикално едукативни центар из Бања Луке и Коалиција омладинских организација СЕГА из Прилепа. Такође, тренингу ће присуствовати и представница Центра за напредне студије Југоисточне Европе Универзитета у Ријеци, као партнера који је координирао свеобухватно истраживање, постављајући тиме основе за даљи ток пројекта.

Током пројекта, до сада је спроведено истраживање у Србији, Босни и Херцеговини, Македонији, Црној Гори и Словачкој о упознатости младих радника са њиховим радним правима, на основу чега су урађени национални извештаји и регионални пресек, уз поређење ситуације у земљама које нису чланице Европске уније са оном која то јесте – Словачком.
Током тренинга у Братислави биће настављен и рад на припреми промотивне и информативне кампања, а после тренинга акценат ће бити на радионицама младих синдикалних едукатора које ће сами спроводити међу запосленим вршњацима у срединама из којих долазе.

Финални извештај са тренинга можете пронаћи овде.

Тренинг за едукаторе је део пројекта „Права у раду, рад на правима“ подржаног од стране Ерасмус+ програма Европске уније: KA2 – Capacity Building in the Field of Youth / Western Balkan Window.