Радионица “Права у раду, рад на правима” и у Бугарској

Radionica Bugarska 3

Представници синдиката Општинске управе општине Блаце одржали су вршњачку радионицу у Бугарској у оквиру Ерасмус+ пројекта “Права у раду, рад на правима”. Тема је била синдикално повезивања две општине и размена искустава у заштити права запослених, а одржана је у сарадњи са Градском управом општине Илинден у Софији.

Учествовало је 20 младих радника из Србије и Бугарске, а домаћин делегације српског синдиката била је Зорница Гаврилова, представница синдиката запослених Општине Илинден. Највише се причало о размени искустава на тему односа руководства са синдикатом и о томе да ли се исплати бити члан ове структуре. Закључак са радионице је да је пракса у обе земље иста кад су права запосленог у питању, иако је Бугарска још 2007. године приступила Европској унији.

Такође се дискутовало и о коришћењу чланарине синдиката за приоритете препознате као такве од стране самог чланства. Оно око чега се млади чланови синдиката највише окупљају јесу путовања, дружење, заједничке прославе и то свакако учвршћује међуљудске односе запослених, па су самим тим овакве активностим важне, јер ако су запослени блискији мања је могућност манипулације руководилаца запосленима.

– Таква веза онда искључује мобинг и све друге негативне појаве повреде права на раду које су изражене у државним службама – рекао је Милош Чолић, полазник тренинга за вршњачке едукаторе у Братислави одржаног у оквиру пројекта.

Делегација из Блаца обишла је градски парламент и састала се са народном посланицом у парламенту Републике Бугарске Аном Александровом која је дала подршку овој радионици и заједничким актовностима два синдиката.

Општине Илинден и Блаце сарађују још од 2010. године и ово је први пут да су се повезале и преко синдиката.