Радионица о радним правима одржана и у Крушевцу

Radionica Kruševac 1

У Већу Савеза Самосталних Синдиката Србије за град Крушевац и општине Расинског округа, одржан је састанак са члановима Већа секције младих на тему упознавања са механизмима заштите на раду, те ефективнијег остваривања радних права младих радника, на начин који је обрађен током пројекта “Права у раду, рад на правима”, Развојног центра за младе из Београда, подржаног од стране Европске уније.

Састанак је водио вршњачки едукатор и председник секције младих Александар Станковић, који је на самом почетку састанка групу младих из различитих синдикалних организација из Крушевца упознао са циљевима и кључним активностима на овом пројекту.

На овом састанку са члановима Већа постигнут је договор о будућем деловању младих чланова синдиката и заједничком наступу испред радника у дијалогу са осталим партнерима у процесу (послодавцима, али и локалном самоуправом), тако што ће чланови већа секције младих СССС за град Крушевац и општине, одржавати радионице на целој територији Већа. Закључак је и да се појединачно посети свака синдикална организација те да се непосредно што већи број чланова упозна са својим правима и механизмима заштите, без обзира да ли су чланови Синдиката или нису, јер цела организација остаје доследна у ставу да права припадају свима, а не само члановима.

Посебан осврт на овом састанку је стављен на тему мобинга и препознавању сличних појава на послу, а присутни чланови били су у прилици да изнесу своја искуства као и искуства својих колега на ову тему. Један број колега (као чланови правног тима Већа СССС) се већ сусретао са овом појавом, а присутнима су изнели искуства других колега из округа са препорукама за механизме заштите од мобинга.

Још један од значајних исхода ове радионице је закључак да се о активностима на пројекту “Права у раду, рад на правима” разговара на Извршном одбору секције младих СССС као и Конференцији секције младих СССС чиме се ствара прилика да овај пројекат осим ужем руководству секција, буде представљен и члановима секције младих на целој територији Србије.