Представљен концепт “Животних шампиона” у Суботици

Razvojni Centar Za Mlade Grad Subotica Zivotni Sampioni 1

Представници Развојног центра за младе састали су се данас са Наташом Алексић, чланицом градског већа задуженом за спорт и омладину Града Суботице и Дејаном Вуковићем, генералним секретаром Спортског савеза Суботице како би детаљније представили концепт “Животних шампиона”, који удружење успешно реализује већ трећу годину заредом, а од јануара 2021. и на регионалном нивоу.

Програм који инсистира на едукацији у спорту и кроз спорт своје упориште у примени нашао је у фудбалу и успешно га пилотира 6 прволигаша из земаља у окружењу, а сада нам је идеја да одемо и корак даље, ширећи број спортских дисциплина које ће обухватити.

По моделу који се спремамо да развијемо у Аранђеловцу, интенција је да у сарадњи са локалном администрацијом и Спортским савезом Града Суботице покренемо пројекат “Суботица – град животних шампиона”. Исти би ставио фокус на тренере млађих категорија различитих спортских дисциплина, истичући њихову образовну и педагошку улогу у раду са децом и младима, али и на велики број малишана који би био укључен у различите креативне и едукативне садржаје кроз спорт.

“Након изузетног успеха регионалног кампа Стварамо животне шампионе, реализованог почетком октобра на Палићу, и пријема код већнице за спорт и младе, схватили смо да делимо визију о даљем развоју спорта као значајног социјалног инструмента за повезивање, учење и сарадњу. С тим у вези, имамо велика очекивања по питању даљих заједничких активности, које могу бити вишеструке – од укључивања ФК Спартак директно у партнерску мрежу фудбалских клубова-имплементатора концепта до заједничког рада на стварању града животних шампиона. Град Суботица и сви његови актери у области спорта, омладине и образовања свесни су друштвене улоге спорта и тога колико је значајно радити на томе да млади спортисти/киње постају добри људи и животни шампиони, а тек онда спортски шампиони, на чему комерцијални спорт данас инсистира”, изјавио је након састанка Никола Соврлић, председник Развојног центра за младе.

У наставку, разговарано је и о другим модалитетима сарадње, а пре свега кроз заједничку припрему и подношење пројекта на отвореном позиву за спорт у оквиру ЕРАСМУС+ програма за 2022. годину, кроз линију за јачање капацитета локалних актера у области спорта.

Разговорима о могућностима за даљу сарадњу испред Развојног центра за младе присуствовале су поред Николе Соврлића и Александра Кнежевић, програмска директорка и Драгана Радошевић, координаторка за ПР и комуникацију, а у наредном периоду биће предузети даљи кораци како би сарадња донела конкретне резултате од значаја за даљи развој суботичког спорта.