Одржана панел дискусија „Отворено о могућностима за унапређење српско-румунске сарадње“

Putevima Dositeja Temisvar Ilu 02

У Темишвару је 8. јула успешно реализована једнодневна панел дискусија „Отворено о могућностима за унапређење српско-румунске билатералне сарадње“, у склопу пројекта “Путевима Доситеја Обрадовића: промоција српског језика и културе у Темишвару”, подржаног од стране Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова.

Панел је поред представника партнерских удружења – Развојног центра за младе из Београда и Савеза Срба у Румунији, окупио и еминентне представнике српске заједнице у Темишвару, а скуп је отворио Огњан Крстић, председник Савеза Срба у Румунији, у улози домаћина.

Додатно, присутне је поздравио и генерални конзул Републике Србије у Темишвару Владан Тадић, указујући да подаци јасно говоре да српско-румунска сарадња представља један од најквалитетнијих билатералних односа у региону, али да простор за унапређење увек постоји, те да се нада да ће овај пројекат донети низ додатних активности које ће унапредити и оснажити положај српске заједнице у Румунији.

Током вишечасовне дискусије партнерске стране укратко су представиле своје досадашње активности, а потом и ток пројекта, упознајући присутне са акцијама које треба да уследе – концертом музичког бенда и гостовањем аматерског позоришта из Србије, планираним за септембар/октобар 2018. године.

Говорећи о различитим областима у којима се сарадња може појачати и унапредити, посебан фокус стављен је на туризам, а у склопу дискусије, мастер туризмолог Марија Чолић одржала је и презентацију „Како различите категорије туризма могу допринети унапређењу сарадње на билатералном нивоу“.

У наставку, присутни су разговарали и о обезбеђивању додатних средстава за реализацију свих планираних заједничких активности у будућности, те се дотакли теме доступних инструмената за унапређење сарадње, са фокусом на националним, регионалним и међународним фондовима.

Договорено је да се следећи састанак организује крајем августа, будући да је Развојни центар за младе упутио позив партнеру да присуствује једној од значајних туристичких манифестација у Србији – Данима шљиве у Блацу, која се одржава 24-26. августа 2018.