Нова година – и шта ћемо сад?

Nova Godina 2023

Годину за нама посветили смо додатној изградњи капацитета, новим партнерствима и промоцији наших идеја широј јавности, спремајући се за озбиљне подухвате од 2023. Ипак, то нас није спречило да реализујемо бројне активности, остајући препознати по својој посвећености и раду на терену.

Но, кренимо редом. Наставили смо са даљим јачањем концепта “Животних шампиона”. Исти смо током јуна представили у Ковилову на званичном кампу ФК Барселона „Barca Academy” кроз две интерактивне радионице, за тренере и малишане. Након тога, концепт који ставља у фокус тренера као едукатора и педагога, дајући предност стварању животних у односу на спортске шампионе представљен је и на два међународна кампа наших прослављених спортиста, рукометаша Ратка Николића, одржаног у Источном Сарајеву и фудбалера Дејана Станковића, одржаног на Златибору. Уследила је и посета Аранђеловцу, те успостављање дијалога са екипом међународног кампа Ратка Николића. Захваљујући свему наведеном, више од 200 малишана и 50 тренера упознало се из прве руке са идејама и позитивним порукама које наш конзорцијум промовише од 2018.

Ове, наизглед промотивне активности донеле су у наставку озбиљне резултате и низ планова за даље заједничко деловање, пре свега кроз укључивање већег броја тренера и малишана, те увођење нових спортских дисциплина попут рукомета у даљи ток развоја концепта. Уследили су и даљи разговори са представницима фудбалске академије ФК Барселона, те радна посета, а све у циљу испитивања модалитета за потенцијалну сарадњу у будућности.

И то није све – свесни значаја промовисања родне равноправности кроз спорт, јачања женског спорта и положаја девојчица и младих жена у истом, чланови конзорцијума посебну пажњу посветили су увођењу нове линије у концепт и ширењу истог на стварање животних шампионки. Први женски фудбалски клуб који се прикључио концепту био је ЖФК Борец из Велеса, као један од најстаријих женских македонских фудбалских клубова, а овим чином малишанке и тренери клуба добиће прилику да равноправно учествују у свим активностима планираним од 2023. године па надаље.

Ипак, иако се највише времена и пажње посвећивало јачању мреже Животних шампиона, нисмо запостављали ни активности чији смо део у улози партнера, нити активности којима смо јачали наше партнере. С тим у вези, посебно бисмо истакли пројекат EMBRACE (Environmental Mobility by Raising Awareness on Changing Our Earth), чији је координатор удружење УСБ из Грчке у партнерству са организацијама из Србије, Италије, Француске, Индије, Перуа и Вијетнама. Разноликост партнерства, осим упознавања са другим народима и културама, укљученим младих људима током 2022. године донела је и обилазак Индије, Грчке и Перуа кроз различите пројектне активности, а еколошке поруке ширили смо и на локалном нивоу, где бисмо посебно истакли радионицу реализовану у Рашки у сарадњи са локалном канцеларијом за младе, као једним од наших најдуготрајнијих партнера.

Током активности, млади са различитих континената размењивали су предлоге и идеје за заједничко деловање, дискутовали о климатским променама, заштити од загађења, одлагању смећа и рециклажи, уједно учећи и низ конкретних ствари, нпр. како да рециклирају у кућним условима. Припремали су еколошке радионице, видео материјале, брошуре и летке, а у разговорима са младима из локалне заједнице делили су занимљиве приче о искуствима из Индије, Француске, Грчке и Перуа, дајући подстицај присутнима да и сами увиде све предности омладинског активизма и постану део неке будуће омладинске приче. Управо тиме остварили смо суштину нашег рада са младима – поделити позитивне утиске и показати да су умрежавања младих из целог света прилика не само да се научи нешто корисно, већ и да се отпутује, упознају младих из других народа и култура, стекну нови пријатељи за цео живот.

Наставили смо да пружамо подршку синдикатима из Србије и региона, пре свега кроз активности усмерене на јачање секција младих и жена, али и обуке за писање пројеката и управљање пројектним циклусом. Иза нас је 5 скупова различитог формата (тренинга, акционих планирања, team building-а) са више од 150 учесника, као и 8 обука током којих смо унапредили знања и капацитете више од 100 полазника из различитих структура и институција.

Држали смо обуке, иницирали активности, склапали партнерства и писали. Уобличавали идеје за будућност. Анализирали стање и смишљали конструктивне предлоге и решења за уочене изазове. А епилог? Није могао бити бољи. 2023. годину започињемо као координатор два велика пројекта која ће се бавити даљим развојем концепта животних шампиона, једног подржаног од стране Европске комисије кроз ЕРАСМУС+ програм у области спорта и другог подржаног од стране УЕФА фондације за децу, те као партнер на пројекту “Синдикати су ИН – прикључи се, утичи, делуј”, подржаног од стране Европске комисије кроз програмску линију “European Youth Together”. Чекају нас десетине активности са хиљадама директних корисника и милионима информисаних грађана/ки, пре свега захваљујући стабилној медијској подршци ТВ Арена спорт.

Ипак, не желимо ту да станемо, свесни да смо кроз разговоре са партнерима током 2022. године осмислили низ идеја у нашем пољу деловања које би се могле кандидовати на предстојећи отворени позив Европске комисије у области спорта. Подршка европским пројектима у 2023. достићи ће 65 милиона евра, а ми ћемо заједничким снагама настојати да праве вредности промовишемо у рукомету и боксу, те уведемо линију животних шампионки у фудбал. Жеља нам је да у сарадњи са синдикатима развијамо и спорт, рекреацију и здраве стилове живота међу запосленима, као и да постанемо значајна карика подизања капацитета других спортских структура са Балкана за коришћење доступних регионалних и европских фондова.

Мислите да смо преамбициозни? Сачекајте онда да видите нашу новогодишњу честитку за 2023. годину, а дотле делите несебично са нама, као и до сада, љубав, позитивну енергију и веру да све ове иницијативе које покрећемо и активности које реализујемо заиста могу да дају макар мали допринос бољем свету око нас и за све нас.

СРЕЋНУ НОВУ 2023. ГОДИНУ ЖЕЛЕ ВАМ ВАШИ,

Александра и тим Развојног центра за младе

ПС. А ако мене питате, поред свих ових истински значајних резултата, својој највећом победом сматрам почетак подмлађивања тима и зато – Катарина и Вељко, добродошли!