Лансирана нова генерација животних шампиона

Zivotni Sampioni 2023 24 Kick Off Meeting 01

У Београду је 26. јануара званично лансирана друга генерација пројекта “Стварамо животне шампионе”, чије је пилотирање започело још 2018. године. Догађај, отворен конференцијом за штампу, подржан је од стране Министарства просвете Републике Србије, из које долази и координатор пројекта – Развојни центар за младе, а својим присуством увеличали су га и Његова екселенција, амбасадор Републике Турске и представници дипломатског кора из укључених земаља.

У наставку, представници конзорцијума из Србије, Хрватске, Македоније, Бугарске, Босне и Херцеговине, Турске, Португала и Грчке, те спортског, омладинског, образовног и истраживачког сектора, одржали су иницијални састанак у жељи да заједнички дефинишу прецизно наредне кораке у процесу.

У предстојећем периоду, истраживачки тим испитаће тренутну улогу и положај тренера у спортском пољу, фокусирајући се на перцепцију њих самих као едукатора и педагога, након чега ће представници академске заједнице приступити изради програма за даље увођење неформалног образовања у спортске активности кроз активности које би спроводили тренери, а све у циљу учења кроз игру и спорт.

Присутни чланови конзорцијума заједнички су констатовали да је спорт снажан инструмент за ширење позитивних вредности и преношење важних друштвених порука, те да су активности предвиђене за наставак, попут локалних тренинга и заједничких кампова прилика не само да деца уче, већ и да се повезују и склапају целоживотна пријатељства, уједно увиђајући значај разумевања, толеранције и солидарности као битних друштвених вредности које се промовишу кроз концепт. Координаторка пројекта упознала је присутне са резултатима претходне пилот активности, са поносом истичући да је кроз концепт већ прошло преко 700 малишана, 100 тренера и 200 родитеља, уз интенцију да се ти бројеви у годинама пред нама увећавају и са напоменом да су све активности за учеснике истих биле бесплатне.

Порука конзорцијума је да је улога спорта пре свега да ствара врхунске људе – животне шампионе, а тек потом спортске лидере, и да тако треба приступити и реализацији пројекта. Учесници пројекта виде га и као прилику за унапређење односа међу земљама које представљају, полазећи од тога да је спорт увек био снажна везивна нит.

Развојни центар за младе као координатор, те фудбалски клубови Графичар из Србије, Горица из Хрватске, Анталијаспор из Турске, Лудогорец из Бугарске, Слога Добој и Жељезничар из Босне и Херцеговине, спортски центар ГЦП из Португала, Институт за филозофију и друштвену теорију, те факултети за спорт универзитета у Анкари и Скопљу, али и Уједињена друштва Балкана из Солуна, Синдикално едукативни центар из Бања Луке и Синдикални центар за едукацију и тренинг из Скопља као представници цивилног друштва, потпомогнути експертима из области спорта, педагогије, психологије, људских права и омладинског рада, наредне две године реализоваће своје активности уз подршку Европске уније кроз програм ЕРАСМУС+ у области спорта.

Додатни импулс је подршка која је стигла од УЕФА фондације за децу како би се наведени модел рада пилотирао и на камповима ДЕКИ5 прослављеног Дејана Станковића, те Академији Пандев уваженог Горана Пандева.