Настављамо са представљањем Животних шампиона тренерима и малишанима

Kampovi Promocija 01

Након иницијалних презентација одржаних за време Barsa Academy у Ковилову, конзорцијум Животних шампиона наставља са представљањем концепта на спортским камповима широм региона.

Концепт који ставља у фокус тренера као едукатора и педагога, дајући предност стварању животних у односу на спортске шампионе сада је представљен на два међународна кампа наших прослављених спортиста, рукометаша Ратка Николића, одржаног у Источном Сарајеву и фудбалера Дејана Станковића, одржаног на Златибору.

Кроз разговоре са спортским актерима, као и динамичне презентације за тренере и малишане, више од 20 тренера и 150 малишана упознало се са вредностима које се промовишу кроз програм, али и значају учења кроз игру, будући да сама идеја Животних шампиона инсистира на томе да је спорт најзначајније средство комуникације и едукације, посебно када малишанима уводимо теме попут људских права, родне равноправности или здравих стилова живота.

Иако је до сада фокус стављен на едукацију у фудбалу и кроз фудбал, као најмасовнији спорт који окупља највећи број деце и младих, разговори вођени са рукометним тренерима предвођеним спортском легендом Ратком Николићем показали су да је потреба за промоцијом друштвених вредности кроз спорт заједничка, те да постоји значајан интерес да се у наредном периоду концепт прошири и на рукомет, због чега следи припрема за заједничко деловање у будућности.

“Од почетка развоја програма указујемо на то да деца и млади у школу иду јер морају, а на спорт зато што желе, што указује и на утицај који тренери имају на њихово васпитање и образовање. Жеља нам је стога да тај утицај искористимо на најбољи могући начин, оснажујући тренере да делују као едукатори, те да учењем кроз игру спорту вратимо значајну социјалну улогу коју је имао у прошлости”, изјавила је у контакту са координаторима кампова Александра Кнежевић, координаторка концепта Животних шампиона.

У развоју концепта учествовали су, осим фудбалских клубова из региона и шире, и представници академске заједнице, те омладинских удружења која се баве едукацијом кроз спорт и у спорту, због чега програм нуди конкретне алате како да се у свакодневне тренинг активности на приступачан и младима разумљив начин уведу и теме од ширег друштвеног значаја.

Имајући у виду интересовање различитих спортских актера за сам концепт, исти ћемо наставити да ширимо и на другим спортским окупљањима заказаним за летњу сезону, а од јесени се враћамо реализацији планираних тематских активности за тренере, родитеље и малишане, као неизоставне елементе троугла који треба да води едукацији у спорту и кроз спорт.

Информативно-едукативне активности на летњим спортским камповима реализују се уз подршку АМС Осигурање а.д.о, а биће заокружене скупом са родитељима планираним за почетак јесени 2022. године.