Креативни млади за подизање еколошке свести

EMBRACE Logo 1024

Током претходних месеци, млади активисти из Србије, Грчке, Индије, Вијетнама, Перуа, Француске и Италије повезивали су се, дружили, заједно учили, а све како би показали да је екологија универзална тема за све младе широм планете и да је обавеза свих нас да дамо свој активан допринос чистијој и зеленијој заједници у којој живимо. Спроведене активности биле су део пројекта “Еколошка мобилност подизањем свести о промени наше Земље – ЗАГРЉАЈ” (Environmental Mobility By Raising Awareness on Changing our Earth – EMBRACE) чији је координатор удружење УСБ из Грчке, а Развојни центар за младе један од партнера.

У том процесу, реализоване су бројне активности од локалног до међународног нивоа, укључујући семинаре, радионице, еколошке акције на терену попут чишћења или сађења, а све са циљем да се младима приближе појмови екологије и одрживог развоја.

Млади су правили снимке, прикупљали примере добре праксе, правили властите белешке о томе како су њихови вршњаци реаговали на предложене акције и захваљући томе настала су два значајна производа, као трајна вредност EMBRACE пројекта – видео спот са најзанимљивијим информацијама из вишемесечног заједничког рада и публикација са примерима добре праксе из свих укључених земаља, као инспирација за све оне који својим деловањем на терену желе да допринесу чистијој планети Земљи, и на српском и на енглеском језику.

Пред нашим младим активистима Катарином Егер и Вељком Аврамовићем је још једна “зелена авантура” – учешће на финалној конференцији пројекта од 8. до 11. фебруара у Вијетнаму, током које ће партнери разговарати о потенцијалима за даљу сарадњу. Након конференције биће много јасније како ће партнери наставити да делују заједно утичући на еколошку свест деце и младих, али и свих других категорија становништва.

Пројекат се реализује у оквиру Ерасмус+ програма Европске уније и окупља организације из Србије, Грчке, Индије, Вијетнама, Перуа, Француске и Италије, са фокусом на подизању еколошке свести младих о значају заштите животне средине и одрживости планете Земље.