И београдски средњошколци у “зеленом загрљају”

Viii Bg Gimnazija Embrace 01

Млади активисти Катарина Егер и Вељко Аврамовић настављају да шире еколошке идеје међу младима, овог пута разговарајући о зеленим политикама са средњошколцима VIII београдске гимназије, и то из Одељења специјализованог управо за биологију и хемију. Динамична радионица реализована је у оквиру пројекта “Еколошка мобилност подизањем свести о промени наше Земље – ЗАГРЉАЈ” (Environmental Mobility By Raising Awareness on Changing our Earth – EMBRACE) чији је координатор удружење УСБ из Грчке, а имала је за циљ да младима приближи појмове екологије и одрживог развоја.

Кроз интересантне примере из праксе, едукативне игрице, али и размену идеја и мишљења са присутним средњошколцима, једна за другом низале су се теме од значаја – од рециклаже и тога колико се слабо примењује у Србији, до глобалних феномена као што су обновљиви извори енергије, коришћење соларних панела и штетни утицаји глобалног загревања на сваког од нас.

“Наш мали тим даје свој активни допринос за зелену планету, али нам треба помоћ свих вас – планета Земља је наш дом и морамо учинити све што је у нашој моћи, па макар и кроз акције мањег обима на локалу, да је учинимо чистијом, здравијом за живот и одрживијом за наредне генерације”, указала је Катарина, поздрављајући присутне вршњаке.

Током радионице приказани су и видео материјали припремљени у досадашњем делу пројекта, како би се младима скренула пажња на то да је овај тип активизма много више од рада на самој теми екологије – да представља прилику за путовање, дружење, повезивање са вршњацима из целог света, као и упознавање са другим народима и културама.

Финални део радионице посвећен је размени идеја о томе како еколошке теме приближити деци и младима, те су предложене заједничке акције чишћења река и пошумљавања, као и наставак интерактивних радионица у школама, јер је то један од најбољих начина да порука допре до свих младих људи.

Пројекат се реализује у оквиру Ерасмус+ програма Европске уније и окупља организације из Србије, Грчке, Индије, Вијетнама, Перуа, Француске и Италије, са фокусом на подизању еколошке свести младих о значају заштите животне средине и одрживости планете Земље.