Александар Митровић, Един Џеко, Горан Пандев и регион „Заједно за здравију и сигурнију заједницу“

Konzorcijum Projekta Zajedno Za Zdraviju I Sigurniju Zajednicu Razvojni Centar Za Mlade Glavna

Александар Митровић, Един Џеко, Горан Пандев и регион лансирали су регионални фудбалски пројекат „Заједно за здравију и сигурнију заједницу“ у који је укључена и наша организација. Најављујемо да ће прослављени фудбалски репрезентативци, играчи који су са капитенском траком предводили и предводе фудбалске репрезентације Србије, Босне и Херцеговине и Северне Македоније бити амбасадори пројекта на шта смо изузетно поносни, посебно јер за пријатеља пројекта имамо и дугогодишњег амбасадора УНИЦЕФ Едина Џека.

– Малишани, уживајте у путовањима, дружењу, новој опреми – то су сјајне ствари. Тренери, сјајно је што ћете размењивати искуства и заједно водити регионалне кампове. Одлична регионална иницијатива, подршка екипи пројекта “Заједно за здравију и сигурнију заједницу”. Задовољство је бити део ове приче са вама – поручује фудбалски репрезентативац Србије Александар Митровић.

Капитен фудбалске репрезентације Босне и Херцеговине и амбасадор УНИЦЕФ такође има поруку за младе.

– Спорт спаја, приближава људе, ствара пријатељства за цео живот. Драго ми је што је то препознао и пројекат “Заједно за здравију и сигурнију заједницу”. Свим учесницима желим да крупним корацима иду ка уједињеном спортском региону. Поздрави и подршка у раду – истиче Един Џеко.

Капитен фудбалске репрезентације Северне Македоније осврнуо се и на улогу тренера у образовању младих.

– Тренери су прави узор деци и младима и зато пуна подршка за идеју да се додатно унапређују њихова знања и вештине. Цео спортски регион очекује велике резултате од пројекта “Заједно за здравију и сигурнију заједницу”. Само храбро напред – наглашава Горан Пандев.

Двогодишња активност биће реализована кроз Ерасмус+ програм Европске уније, а подршку су пружили и многи садашњи и бивши фудбалери из региона: Милан Борјан, Зоран Бамби Тошић, Саво Милошевић, Саша Здјелар, Милан Родић, Немања Милуновић, Немања Митровић, Милан Бишевац, Бошко Јанковић, Дејан Боске Дамјановић и Никола Гулан.

Конзорцијум пројекта чине актери из области спорта, омладинског и образовног сектора из шест земаља: Србије, БиХ, Хрватске, Словеније, Северне Македоније и Турске, међу којима и суперлигаши Горица, Марибор и Пелистер, као и београдски Графичар и Слога из Добоја. Омладински сектор представљају координатор пројекта Развојни центар за младе из Београда, Синдикално едукативни центар из Бања Луке и Центар за активне младе из Битоља, а образовни Технички универзитет Блиског истока из Анкаре и Универзитет светог Ћирила и Методија из Скопља са стручњацима из области спорта.

Циљ пројекта је да ревитализује образовну и педагошку улогу спорта (фудбала, у овом случају), користећи утицај који тренери имају на децу и младе. Жеља нам је да развијемо, тестирамо и припремимо модул/програм за обуку тренера о томе како да користе тренинге и стални рад са децом и младима како би им кроз спорт приближили и друге теме од значаја за свакодневни живот, што ће бити пилотирано кроз бесплатне спортске кампове за млађе категорије. Све то комбинујући формално и неформално образовање кроз спорт, тачније фудбал.

– Спорт представља значајан канал за промоцију позитивних друштвених вредности, тренери су пре свега едукатори и педагози од непроцењивог значаја у процесу одрастања и васпитавања деце и младих којима управо спорт омогућава правилан психо-физички развој. Обучићемо 25 тренера, најмање 250 деце ће проћи кроз бесплатне фудбалске кампове и захваљујући значајној друштвеној улози фудбала верујемо да ћемо позитивну и важну поруку проширити до стотина хиљада људи опште популације – закључује координаторка пројекта и програмска директорка Развојног центра за младе Александра Кнежевић.