Zajednički za decu i mlade u boksu – korak ka novim projektima u sportskom polju

Razvojni Centar Za Mlade Sporazum Bokserski Savez Srbije Saradnja 1

Od danas je naša razgranata mreža partnera bogatija za još jednog člana – potpisan je Sporazum o saradnji sa Bokserskim savezom Srbije, kojim su Nikola Sovrlić i Nenad Borovčanin, predsednici partnerskih organizacija potvrdili svoj interes za dalji zajednički rad.

Zajedničke aktivnosti ogledaće se pre svega u razmeni znanja i iskustava, te pripremi projektnih predloga za regionalne i međunarodne donatore sa fokusom na mogućnostima za dodatnu edukaciju trenera i organizaciju većeg broja kampova za decu i mlade, kao i stvaranju prilika za neformalno obrazovanje i dalji lični i društveni razvoj mladih boksera/ki.

“Boks je plemenita veština koja podstiče fer plej i solidarnost, ujedno dostupna najširim kategorijama dece i mladih, i stoga želimo da damo doprinos da se upravo kroz ovu sportsku disciplinu dalje jača pedagoška i obrazovna uloga sporta na kojoj insistiramo, te da se boks koristi kao platforma za dalju promociju pojmova poput tolerancije, nediskriminacije, rodne ravnopravnosti, kako među mladima, tako i u celokupnoj zajednici, imajući u vidu sve veću popularnost boksa”, izjavio je prilikom potpisivanja Nikola Sovrlić.

Nenad Borovčanin dodao je da “razvoj boksa u Srbiji ide uzlaznim trendom, te da je sve više klubova koji se osnivaju i u manjim mestima, kao i dece i mladih koji se priključuju treningu. Taj pozitivni momentum posebno je značajan pred organizaciju Svetskog prvenstva u boksu čiji će domaći sledeće godine biti upravo Srbija. Dodatno, Bokserski savez Srbije u cilju promocije pozitivnih vrednosti sklapa različita partnerstva, poput onog sa Beogradskim dramskim pozorištem ili Fakultetom za sport i fizičku kulturu, i s tim u vezi današnji sporazum vidimo kao novu priliku za razvoj mladih boksera i bokserki”.

Partneri su razvijali plan delovanje i intenzivno radili na pripremi prvog zajedničkog predloga koji je sredinom januara podnet međunarodnom donatoru na razmatranje, kao uvod za dalje zajedničke aktivnosti na izradi aplikacije za ERASMUS+ projekat u oblasti sporta.