Мирослав Боровчанин (1984) завршио је Факултет за спорт и физичко васпитање Универзитета у Источном Сарајеву, Босна и Херцеговина. Уједно, поседује лиценцу за напредног индивидуалног фитнес инструктора за рекреацију и физичку припрему професионалних спортиста Факултета за спорт и физичко васпитање Универзитета у Београду, као и сертификат за личног тренера Америчког савета за вежбање.

Тренутно је члан и специјални саветник за младе и спорт фондације „Глобал Миллениум Девелопмент“ из Њујорка.

Током каријере, радио је као главни тренер за физичку и менталну припрему спортиста, радећи са узрасним категоријама које су небројано пута у том периоду биле освајачи медаља на европским првенствима. У улози директора и главног тренера истакао се и у боксерском клубу Балкан Боxинг Промотион (Београд, Србија), у оквиру кога је развио и спроводио све тренинг програме (рекреативне и професионалне); организовао више од 40 престижних спортских манифестација у професионалном боксу; редовно комуницирао са спонзорима, спортским институцијама и другим актерима од значаја из области спорта; те као тренер радио са шампионима попут Ненада Боровчанина.

Сарађивао је са научно-спортским тимом Републичког завода за спорт и медицину спорта, кроз пројекте радећи на: процени професионалних спортиста и тимова и спровођењу резултата истраживања, креирајући краткотрајне и дуготрајне развојне програме, и сл.

Додатно, утицао је на унапређење и развој низа нових програма (оснивач је Националне школе бокса која је током 2011. године обухватила више од 800 деце и младих (12-17 година) са територије свих већих градова у Србији; иницирао је детаљан физички преглед за 50 младих спортиста на „Магнатранс кампу шампиона“, промовишући здравље и безбедност, итд).

Аутор је Приручника за тестирање у спорту (2014), који представља водич са вишеструким тестовима и референтним вредностима за спортску процену неопходну за: одређивање тренутног физичког стања појединца, идентификовање специфичних подручја за побољшање и процену унапред дефинисаних способности испитаника да развије специфичне вештине потребне за одређени спорт.

Од 2014. године активан је члан удружења Развојни центар за младе из Београда, иницијатор и пројектни лидер свих пројеката из области спорта: „Спортом до толеранције и дијалога“ (2014) и „Камп Толеранције и пријатељства“ (2015), подржаних од стране Европске омладинске фондације Савета Европе, као и „Спорт женама-мењај и буди промена“ (2016), подржаном од стране ЕРСТЕ банке. Од 2017. године координатор је Радне групе која се бави улогом спорта у друштвеном развоју и борбом против негативних појава у спорту и кроз спорт, као и члан Управног одбора Удружења.