Александра Кнежевић је рођена 14. августа 1981. године.

Професор шпанског језика и хиспанске књижевности, мастер информатике и библиотекарства на Филолошком факултету Универзитета у Београду, тренутно на постдипломским студијама на Факултету политичких наука, област: Европске студије.

Од 18. године активна у цивилном сектору, са богатим неформалним образовањем и сертификатима Савета Европе, Европске комисије, ОЕБС-а, Нансен Дијалог Мреже, Београдског фонда за политичку изузетност, Центра за модерне вештине, Националног демократског института и других.

Каријеру је започела 2005. године, као сарадник на пројекту „Миленијумски циљеви развоја у Републици Србији“ у оквиру Програма за развој Уједињених нација, борећи се за остварење зацртаних циљева у области борбе против сиромаштва, здравља и образовања, социјалних питања, заштите животне средине и одрживог развоја у Републици Србији. Након две године, а по формирању Министарства омладине и спорта 2007. године прелази у ову институцију, где је до августа 2016. била задужена за све активности из области међународне сарадње (Министарство напушта као руководилац Групе за међународну сарадњу) – успостављање билатералне и мултилатералне сарадње, унапређење мобилности, информисаности и активизма младих, стварање прилика за младе људе да учествују у различитим међународним активностима/кампањама/процесима од значаја, приступање Републике Србије међународним структурама од значаја, а све са циљем унапређења положаја младих.

У периоду 2007-2016. година, била је и представник Републике Србије у свим телима за младе Савета Европе, задуженим за креирање омладинске политике на европском нивоу и дефинисање заједничких приоритета у омладинској политици. Кроз Програмски комитет за младе, учествовала је у управљању и координацији целокупног буџета за младе Савета Европе; кроз Координациони одбор Парцијалног споразума о мобилности младих кроз европску омладинску картицу утицала је на развој европске омладинске картице – ЕУРО<26, као средства за унапређење мобилности младих, али и приближавање низа културних, туристичких, здравствених и других услуга младима кроз преко 100.000 попуста које ова картица нуди у 38 различитих земаља. Једна је од најзаслужнијих што су се међу стратешким приоритетима Омладинског сектора Савета Европе за 2016-2017, а сада и 2018-2019. годину нашле следеће две теме: омладинска партиципација и приступ младих људи социјалним правима на локалном нивоу, са посебним фокусом на положају друштвено угрожених група. Додатно, увела је програм „Омладински амбасадори мира“ у Републику Србију и излобирала да 5 младих људи из наше државе учествује у дугорочном курсу за вршњачке едукаторе, са идејом да наставе своје деловање у срединама из којих долазе.

У периоду 2013 – 2016. године, посебно се истиче ангажманом у оквиру Кампање против говора мржње на интернету, која се бори против свих облика дискриминације и нетолеранције, како у виртуелном, тако у у реалном свету. Захваљујући личној иницијативи Александре Кнежевић, Национални комитет РС био је први на европском нивоу који је у своје чланство укључио и представника ромског омладинског удружења, пратећи принцип „ништа о њима без њих“. У свим активностима које је организовала, залагала се за концепт родне равноправности и равномерне географске заступљености младих, чинећи да наведена окупљања повежу младе свих националних, верских, политичких и других групација.

Као контакт тачка за програм за младе Европске комисије ЕРАСМУС+, активно је промовисала овој програм међу младима у Србији и обучавала их за коришћење истог, а резултати њеног рада у партнерству са Групом „Хајде да…“ најбоље су приказани кроз скоро 7 милиона евра које су омладинске организације из Србије у периоду 2007-2016. повукле из овог програма за активности на територији РС, од којих се већина базира на промоцији и заштити различитих људских и грађанских права.

Од 2007. до 2016. године била је и: члан Радне групе за координацију активности у склопу председавање Републике Србије ОЕБС-ом (координатор Министарство спољних послова); члан Владине Радне групе за спровођење циљева Развојне агенде УН након 2015. године; члан Регионалног савета за сарадњу, под координацијом Министарства спољних послова; члан Колегијума за ЕУ интеграције Владе Републике Србије 2009-2011; члан Групе TAIEX координатора (радна група Владе Републике Србије 2009-2010); члан Групе за припрему српског председавања Комитетом министара Савета Европе (радна група Владе Републике Србије, 2007); члан различитих Владиних и међуресорних комисија и радних група (за сарадњу са Азербејџаном, за праћење Организације за црноморску економску сарадњу, Комисије за праћење спровођења Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Француске о мобилности младих, итд).

У периоду септембар-децембар 2016. Александра је обављала функцију помоћника председника Градске општине Стари град – Београд, задужена за међународну сарадњу, посебан фокус стављајући на социјална питања, омладину и спорт.

Од јануара 2017. је у улози самосталног консултанта за међународну сарадњу, кроз припрему пројектних предлога, инфо сесије и рад на различитим програмима у области људских права.

Течно говори шпански, енглески, италијански и руски језик.