Brisel domaćin drugog TJUN skupa

8196e35a F561 4d1c A3e1 E65b558642bd

Prvi ovogodišnji skup u okviru projekta “TJUN” (Transnacionalna ujedinjena mreža Evrope), čiji je koordinator organizacija Ujedinjena društva Balkana (USB) iz Grčke, održava se u Briselu, u Belgiji.

Od 20. do 24. aprila učesnike projekta čeka studijska poseta i trening obuka koja za cilj ima osnaživanje mladih Evropljana da se uključe u izbore, projekte i organizacije u Evropi. Trodnevni trening okupiće 18 mladih ljudi iz svih zemalja članica koji će naučiti umetnost zastupanja i debate, podstičući ih da aktivno učestvuju u političkom procesu. U okviru treninga organizovana je poseta Evropskom parlamentu i Parlamentariumu u Briselu, kao i sastanak sa predstavnicima Evropske komisije.

„Drago mi je što sam imala priliku da učestvujem u ovogodišnjem edukativnom treningu u Briselu, kao predstavnik Razvojnog centra za mlade . Učili smo i radili na evropskim strategijama za mlade, i na koji način da im pristupimo u svakoj zemlji. Imali smo priliku da se upoznamo sa Evropskim parlamentom, njegovom istorijom i sistemom funkcionisanja. Naučeno ćemo primeniti u vidu interaktivnih radionica širom Srbije i podstaći mlade da budu deo evropskih projekata“, istakla je Katarina Eger.

Projekat “TJUN” se realizuje u okviru Erasmus+ programa Evropske unije i okuplja organizacije iz Srbije, Grčke, Francuske, Italije, Poljske, Republike Irske, Severne Makedonije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Španije, Kipra, Portugala, Turske, Rumunije i Albanije.