Срећна Нова 2022. година

Razvojni Centar Za Mlade Godina Cestitka 2022 1

Драги наши/е,

Спремни смо да испратимо још једну дугу и изазовну годину обележену нестабилном епидемиолошком ситуацијом. Ипак, за нас – годину у којој смо се трудили да појачамо обим активности како бисмо деци и младима понудили нове садржаје, програме и могућности за квалитетно провођење слободног времена и неформално образовање.

Фокус смо ставили на људска права у спорту и развој концепта животних шампиона, инсистирајући на томе да стварамо пре свега добре људе, а потом врхунске спортисте. Препознали смо значајну улогу спорта у преношењу важних друштвених порука па не треба да чуди што су амбасадори концепта управо Александар Митровић, Един Џеко и Горан Пандев – врхунски људи и врхунски фудбалери. Повезали смо се регионално и укључили 6 омладинских школа значајних клубова попут НК Марибор, ХНК Горица, Жељезничар Сарајево и Слога Добој, Пелистера и Графичара. Играли смо се, повезивали и учили заједно, показујући како треба да изгледа будућност региона. Иза нас су обуке за тренере усмерене на ревитализацију њихове педагошке и образовне улоге, 2 регионална спортско-едукативна кампа на Златибору и Палићу, израда образовног модула за рад са децом и младима као трајне вредности пројекта, али што је најважније – дубок осећај привржености идеји и спона успостављена између 400 малишана, њихових тренера и чланова тима из омладинског, спортског и образовног сектора. Да смо на добром путу, говори и преко 24 видео порука подршке истакнутих имена из света фудбала, како фудбалера, тако и тренера, које су нам стизале за време реализације активности.

Идеју животних шампиона промовисали смо и у боксу, отворивши разговор са младим боксерским тренерима, а све у склопу пројекта “Нокаут за дискриминацију”. То је линија на којој ћемо тек радити, свесно улазећи прво у два спорта попут фудбала и бокса, а са намером да срушимо све постојеће предрасуде и табуе који се везују за исте.

Почели смо да развијамо и територијални приступ, стварајући “градове животних шампиона”, где је прво партнерство успостављено са Спортским савезом Аранђеловца у оквиру пројекта “Аранђеловац-град животних шампиона”.

2021. за нас је била и година значајних партнерстава – у Арена спорт ТВ добили смо важног медијског партнера захваљући коме је наше активности испратило више од 5 милиона људи на регионалном нивоу. С друге стране, поносни смо и на партнерство са ДЕКИ 5 кампом Дејана Станковића Пандев академијом Горана Пандева, пошто су све стране препознале значај рада са децом и младима у спорту и кроз спорт. Надамо се да ће управо ова партнерства изнедрити бројне нове активности од 2022. и надаље, будући да је направљен јасан план даљег заједничког деловања.

Додатно, остали смо привржени и свом основном правцу деловања – раду на подизању капацитета различитих актера за припрему и спровођење пројекта, сматрајући управљање пројектним циклусом битном, ако не и најбитнијом компонентом рада цивилног сектора. С тим у вези, посебно истичемо пројекат “Одржива удружења за јаку заједницу” који смо реализовали у партнерству са Општином Рашка, а у склопу Платформе за одговорно управљање јавним финансијама, коју координира УНДП Србија уз финансијску подршку Владе Краљевине Шведске. Овај пројекат омогућио је да 12 удружења грађана из Рашке прође обуку и кроз менторски рад дође до 12 готових производа спремних за наступ ка донаторској заједници, који су потом представљени на Сајму пројектних идеја.

Поносни смо и што смо потом обезбедили додатну подршку да у сарадњи са једним од главних партнера, Синдикално едукативним центром из Бања Луке, пројекат реплицирамо и у Приједору, чинећи тако да укупан број обучених и оснажених активиста буде више од 50 људи.

Нашу обуку за управљање пројектним циклусом реализовали смо и са Синдикатом комуналаца Београда, јачајући њихове капацитете за деловање ка међународној заједници. Ипак, остали смо доследни и раду са синдикатима управе из региона, стављајући своје знање и логистичке могућности на располагање синдикатима из Републике Српске и Северне Македоније. Посебно смо поносни што су наши експерти ангажовани и у оквиру пројекта Синдиката управе Републике Српске “У сусрет реформама јавне управе” који се реализује уз подршку међународног центра Олоф Палме.

Ипак, како су последње године обележене пандемијом, нисмо могли да се не дотакнемо и те теме, пре свега инсистирајући на адекватној комуникацији са младима како би могли донети информисану одлуку у вези са имунизацијом. Стога је један од реализованих пројеката и “Вакцини треба твоја помоћ”, такође у партнерству са Општином Рашка, а кроз који су Дому здравља у Рашки донирана значајна медицинска и заштитна средства, а 450 средњошколаца прошло кроз радионице на тему имунизације. Циљ је био дати младима могућност да изнесу дилеме и питају, а потом у форми видео туторијала обезбедити одговоре стручних лица.

Током 2021. године, наш мали тим показао је и да брине о екологији. Партнери смо на Ерасмус+ пројекту “Еколошка мобилност подизањем свести о мењању наше Земље – ЗАГРЉАЈ” (Енвиронментал Мобилитy Бy Раисинг Аwаренесс он Цхангинг оур Еартх – ЕМБРАЦЕ на енглеском, прим. прев) који је лансиран управо из Београда у јулу ове године, а трајаће до 2023. Организација Уједињена друштва Балкана из Грчке окупила је удружења из Европе, Азије и Јужне Америке, међу којима смо и ми као једини представник из Србије, од укупно седам партнера.

Када подвучемо црту, резиме би могао бити следећи: скоро 500 актера различитог узраста из области спорта који су имали прилику да бесплатно учествују у едукативно-спортским активностима; скоро 500 деце и младих које смо директно информисали о различитим темама кроз интерактивне радионице; 50 људи чије смо капацитете подизали у области управљања пројектним циклусом; 5 успешно реализованих пројеката у улози координатора; 3 пројекта у улози партнера; 4 обуке за оснаживање удружења грађана; 3 новоуспостављена партнерства; гостовања, објаве и информације које су медијски допрле до више од 5 милиона људи.

Подршка за активности добијена је кроз ЕРАСМУС+ програм Европске уније у области спорта, Европску омладинску фондацију Савета Европе, Програм за развој УН у Србији кроз грант Владе Краљевине Шведске, али и од стране низа друштвено-одговорних компанија попут АМС осигурање, ЕНЕРГИЗЕ ДОО и Вода Врњци.

Последњу недељу децембра посветили смо акционом планирању за 2022, како нас самих, тако и са различитим партнерима од значаја, јер ове бројеве желимо да увећамо, притом константно дајући и веће значење свему што реализујемо, пре свега за децу и младе.

Иако би ово могло деловати као годишњи извештај о раду, суштина је заправо да свако од нас треба на тренутак да застане, осмехне се сам себи и покаже задовољство за сву емоцију, енергију, знање које је уложио/ла у свет око себе.

Наш највећи новогодишњи поклон су сви осмеси које смо измамили, све дискусије које смо покренули утичући на грађење мислећих и активних грађана, све поруке подршке које смо добили за претходних 365 дана. Ипак, не можемо да не истакнемо ону којом смо похваљени да својим активностима за регион чинимо више него сви политичари заједно за претходних 20 година. Ветар у леђа нам даје сазнање да људи виде и срцем препознају оно што покрећемо у заједници.

И зато, нека нам је свима срећна нова 2022. и да донесе још више победа, осмеха и успеха!

 

Воле вас ваши,
Александра и тим Развојног центра за младе