Разменом идеја до нових активности и напретка у области радних права младих

Završna Konferencija Projekta Prava U Radu, Rad Na Pravima (91)

Пројекат „Права у раду, рад на правима“, који је претходних 12 месеци координирао Развојни центар за младе из Београда, успешно је окончан, а остварени резултати приказани су на Завршној конференцији и финалном састанку конзорцијума 28-30. новембра.

Више од 60 представника омладинских удружења, синдиката управе и правосуђа из региона, академске заједнице, институција у чијем су портфолију теме пројекта, медија, али и други заинтересовани појединци били су у прилици да се упознају са урађеним и да кроз размену идеја и конструктивних предлога заједнички осмисле даље активности у области радних права младих.

Конференцију су својим присуством увеличали, те исту и званично отворили Златан Клокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске, Бојана Станић, државна секретарка Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије и Тобиас Флесенкемпер, шеф Мисије Савета Европе у Београду, указујући на значај теме и повезивања свих актера који присуствују завршној конференцији.

У наставку, Александра Кнежевић, координатор пројекта представила је урађено уз напомену да су, полазећи од тога да је задовољство младог човека радом значајан део свеукупног задовољства животом, те да је задовољан радник најпродуктивнији, чланови конзорцијума реализовали су низ активности усмерених на информисање и едукацију младих људи о радним правима, појавама које их угрожавају и доступним механизмима заштите.

Током конференције, чланови конзорцијума са поносом су истакли сопствени допринос теми, наводећи као конкретне резултате и следеће: детаљну регионалну анализу нивоа информисаности младих о својим правима у радном окружењу; 24 вршњачка едукатора обучена за даљи пренос знања и информација другим младих људима у непосредном окружењу; преко 40 радионица којима је присуствовало више од 600 младих људи користећи прилику да се додатно информише о темама пројекта, али и подели сопствена искуства; 3,5 милиона људи различитог узраста до којих је кроз широку медијску кампању такође допрла порука пројекта.

Ипак, посебно значајним сматрају се израђени производи који представљају трајну вредност и користиће се и по окончању пројектних активности – 10 видео спотова са најчешћим питањима и одговорима из области радних права младих, динамична анимација и брошура „Водич кроз радна права младих, појаве које их угрожавају и доступне механизме заштите“. Циљ је био да се младом човеку на разумљив и близак начин представи све оно што чини његово радно окружење данас, а наведени информативни материјал настоји да да одговоре на многа питања и недоумице са којима се данас срећу млади по добијању првог посла. Током завршне конференције производи су детаљно представљени, а присутнима је објашњено како могу и сами доћи до истих.

Посебно динамичан део конференције била је панел дискусија „О радним правима младих из угла…“ који нам је донела размишљања и ставове представнике институција, синдикалног сектора, медија, међународне синдикалне заједнице и омладинског сектора. Поред чланова конзорцијума, Боже Марића, председника Синдиката управе Републике Српске и Александре Кнежевић, овога пута у улози експерта за људска права, у панелу су учествовали и Тодор Скакић, представник Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Душица Тасић, уредница у Радио Телевизије Србије и Миодраг Пантовић, ангажован у регионалној канцеларији пројекта „Солидарност“.

Током пројекта, у чијој су реализацији учествовали представници омладинског, синдикалног и образовног сектора из Србије, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Црне Горе, Хрватске и Словачке, дошло се до низа конструктивних предлога за даље деловање – од тога да је важно почети са информисањем младих у средњошколском добу до тога да је поред јавног неопходно обухватити и младе из других сектора, и то је домаћи задатак који се налази пред конзорцијумом. О додатним предлозима за follow up говорило се и током Завршне конференције и то у мањим радним групама, чији су закључци потом представљени и синхронизовани у пленуму, а представио их је у име конзорцијума и укључених синдикалних организација Божо Марић.

„Отворили смо нека заиста важна питања – питања која на дугорочном плану могу да допринесу стварању радног окружења по мери младог човека и зато је на нама да наставимо да намећемо ову тему као друштвено значајну свим актерима који могу да утичу на конкретне промене“, изјавила је Александра Кнежевић затварајући конференцију, програмска директорка Развојног центра за младе, додатно напомињући да су „потписани споразуми о даљој сарадњи и план заједничког деловања још један доказ да конзорцијум крај овог пројекта види искључиво као – нови почетак. Почетак континуираног и организованог рада на стварању услова за квалитетан живот и рад младих људи на Западном Балкану, уз учешће свих актера из заједнице“.

Развојни центар за младе, Синдикат управе Републике Србије, Синдикат управе Републике Српске, Синдикат управе и правосуђа Црне Горе, Синдикат УПОЗ Северне Македоније, Центар за напредне студије Југоисточне Европе, Синдикално едукативни центар, Коалиција омладинских организација СЕГА, Фондација Будва и YоутхWатцх хармонизоваће у наредних неколико дана прикупљени материјал и припремити налазе и препоруке са Завршне конференције, те план даљег деловања, који ће у наредној фази обухватити и званичне институције.

Сам процес и интензивна комуникација са младима показали су да је ово питање младима од изузетног значаја и директног утицаја на њихов свеукупни живот, што даје додатну вредност пројекту који конзорцијум реализује уз подршку Европске уније, кроз Ерасмус+ програм, КА2: Изградња капацитета у омладинском пољу/прозор за Западни Балкан – јасна је порука која је обележила Завршну конференцију пројекта „Права у раду, рад на правима“.