Крупним корацима ка стварању образовног модула за рад са децом и младима у спорту

Razojni Centar Za Mlade Zivotni Sampioni 14

Радна група посвећено ради на креирању образовног модула за нове методе рада спортских тренера са децом и младима у оквиру пројекта “Заједно за здравију и сигурнију заједницу” кроз низ онлајн и састанака уживо. Стручњаци из три сектора – омладинског, образовног и спортског, из различитих земаља и различитих области, предани су циљу да кроз овај несвакидашњи модул допринесу ревитализацији едукативне и педагошке улоге тренера, тако што ће им понудити нове алате за рад и учење младих кроз спорт и игру, али и скренути пажњу на одређене животне теме које би се полазницима могле приближити кроз спорт.

Како детету/младој особи изградити самопоуздање, пробудити и ојачати тимски дух, указати на значај вредности као што су толеранција, култура суживота, разумевање, солидарност и фер плеј, који у крајњој инстанци треба да воде и квалитетнијој регионалној сарадњи, али и деловању на глобалном нивоу; како препознати и реаговати на негативне појаве у спорту, а потом исти позитиван образац понашања применити и у свакодневном животу; како искористити спорт за промоцију демократских вредности и принципа – суштински, како спорт поново ставити у службу развоја појединца и друштва, само су нека од питања на које будући модул треба да одговори.

Стручњаци из различитих области – универзитетски професори, педагози и психолози, спортски новинари и комуниколози, стручњаци у области права у спорту, омладински радници, рад на изради едукативног модула започели су поделом задужења и детаљном ситуационом анализом. Учешће представника различитих држава, који несебично деле сопствена национална искуства и тиме на најбољи начин доприносе размени примера добре праксе из средина из којих долазе, дају додатну вредност и квалитет будућем модулу.

“Велика нам је част што су чланови Радне групе препознали значај сопственог учешћа у истој и желе да дају допринос заједничкој визији – обнављању улоге тренера едукатора и педагога у спорту, супротстављене свему ономе што је комерцијализација спорта донела”, изјавила је пројектна координаторка Александра Кнежевић.

Заједничка намера чланова Радне групе је да се направи нешто употребљиво и практично, пре свега на бази досадашњих студија, али и конкретних закључака и сугестија прикупљених током консултативног састанка са тренерима из шест укључених фудбалских клубова.

Процес израде модула трајаће три месеца, након чега ће бити организован тренинг за фудбалске тренере у циљу њиховог упознавања са креираним програмом рада и даљим коришћењем истог у контакту са децом и младима кроз спорт. Како би се наведени модул адекватно пилотирао, те испитало интересовање и реакције деце и младих на исти, координатор пројекта обезбедио је и додатну подршку за реализацију регионалних кампова за младе из пет укључених земаља.

Управо на бази повратних информација са кампова Радна група наставиће даљи рад на унапређењу модула пре израде коначне верзије која ће бити представљена на завршном скупу пројекта “Заједно за здравију и сигурнију заједницу”, планираног за новембар 2021.

Пројекат “Заједно за здравију и сигурнију заједницу” реализује се кроз ЕРАСМУС+ програм у области спорта. Координатор је Развојни центар за младе из Београда, а конзорцијум окупља партнере из омладинског, образовног и спортског сектора из Србије, Северне Македоније, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине и Турске.