Вељко Аврамовић је рођен 9. априла 2000. године у Прокупљу. Већи део свог живота провео је у Куршумлији, где је стекао своје основно и средње образовање завршивши друштвено-језичку гимназију.

У Београду је стекао звање струковног инжењера електротехнике и рачунарства и наставио школовање на мастер студијама на Високој школи електротехнике и рачунарства, смер Електротехничко инжењерство.

Поред формалног образовања, истакао се и на пољу неформалног образовања. Као омладински активиста који је одрастао у малом месту, Вељко је имао жељу да се глас младих јаче чује. Стога је одмах по доласку у Београд постао део тима Младих истраживача Србије. Наредне године је аплицирао за члана Омладинског одбора УНИЦЕФ у ком је свој активизам усмерио управо на јачање гласа младих, заговарање значаја менталног и физичког здравља и медијске писмености.

Дугогодишњи спортиста, истакнути кошаркаш, имао је прилику да заигра на теренима широм Србије, те је 2018. године постао носилац златне медаље у баскету 3×3. Своју љубав према спорту је 2016. године ујединио са својим интересовањима за новинарство и од тада је репортер једне од познатијих спортских страница. Кроз новинарски рад је имао прилику да води интервјуе са многим познатим спортистима. Прилику да се опроба у разним спортским организацијама је добио 2020. године када постаје део организационог тима кошаркашког клуба Црвена звезда. Вељков рад у кошаркашком клубу није остао непримећен, већ су то била врата ка многим спортским манифестацијама у Београду и шире. Ту прилику користи и ствара пријатељства са великим и спортским делегацијама из целог света.

Током 2019. и 2020. године отпочео је и сарадњу са Развојним центром за младе на пројектима „Са Општином на Ти“ и „Ванредни рад у ванредној ситуацији“ и тако постао неизоставни део организације са којом је изузетно напредовао, издвајајући се посвећеношћу и ентузијазмом. Пројекат „За здравију и сигурнију заједницу – Стварамо животне шампионе““, буди у Вељку жељу ка родној равноправности у спорту и шире, док се истиче као едукатор и спортски координатор. Тренутак када своје формално образовање повезује са неформалним је активност на пројекту под називом „Еколошка мобилност подизањем свести о промени наше Земље – Загрљај“ где представља Србију у далеким државама попут Индије и Вијетнама. Том приликом се упознаје са могућностима, амбицијама и потенцијалом поменутих земаља у сфери обновљивих извора енергије.

Поштење, пожртвованост, жеља за учењем и напретком су само неке од карактеристика по којима се Вељко издваја.

Говори течно енглески и има основно знање француског језика.