Aranđelovac postaje „Grad životnih šampiona“

Arandjelovac Zivotni Sampioni Razvojni Centar Za Mlade

Nakon što je iznedrio olimpijsku šampionku u karateu, Aranđelovac će od oktobra 2021. do januara 2022. izrasti i u „Grad životnih šampiona“, kroz istoimeni projekat usmeren ka kreiranju boljeg društva kroz rad sa trenerima, decom i mladima u sportu. Želja nam je da iz sportskog okruženja počnemo sa negovanjem pozitivnih životnih vrednosti, kako bi se isto ponašanje prenelo na svakodnevni život dece i mladih.

Stoga prva faza projekta podrazumeva osnaživanje sportskih trenera iz Aranđelovca da deluju kao edukatori o ljudskim pravima, stavljajući fokus na njihovu obrazovno-pedagošku ulogu. Stečeno znanje prenosiće na mlade kroz svakodnevne treninge, ali i kroz javne časove u najpopularnijim sportovima, kao i tokom sportsko-edukativnog kampa šireg obima tokom koga će se mladi baviti sportom, ali i družiti i sticati nova znanja i veštine.

Namera je da aktivnosti obuhvate i do 1.500 mališana koji će učiti o ljudskim pravima na interesantan, njima primeren način, upravo stavljanjem sporta u širi društveni kontekst i korišćenjem sportskih aktivnosti za informisanje, edukaciju i usmeravanje dece i mladih.

Pored redovnih sastanaka sa trenerima, projekat će obuhvatiti i dinamičnu medijsku kampanju kako bi što više ljudi bilo upoznato sa aktivnostima i značajem koncepta životnih šampiona, ne samo u Aranđelovcu, već i šire.

Projekat „Aranđelovac – grad životnih šampiona“ sprovodi Razvojni centar za mlade u partnerstvu sa sportskim akterima grada Aranđelovca, a uz podršku Evropske omladinske fondacije Saveta Evrope.

Ilustracija: Kids vector created by brgfx – www.freepik.com