Одржана студијска посета Бриселу

IMG 0268

У периоду од 23. до 25. септембра реализована је студијска посета Бриселу у оквиру пројекта ,,Синдикати су ИН- укључи се, утичи, делуј’’. Синдикат УПОЗ из Македоније, као координатор пројекта, заједно са партнерима из Развојног центра за младе и Синдиката Независност из Србије, те представницима партнерских организација из Грчке и Турске, делегирао је своје представнике који су имали прилику да релевантним структурама у Бриселу представе резултате истраживања и припремљеног наставног плана и програма синдикалне академија, као новог концепта едукације младих синдикалних активиста. Том приликом посебно је истакнут значај деловања омладинских секција синдиката и важност њиховог континуираног усавршавања.

Радни део употпунила је посета Европској федерацији синдиката јавних служби (ЕПСУ) који окупља 8 милиона радника јавних служби широм Европе. У просторијама организације, наши представници имали су прилику да се упознају са начином рада и деловања ЕПСУ-а, размењујући на тај начин искуства кроз примере добре праксе. ЕПСУ представља и одличан пример борбе за родну равноправност, која се састоји од конкретних акција и директног преговарања са послодавцима о правима жена, а огледа се и у њиховом чланству који већински представљају жене.

Поред тога, наши представници имали су прилику и да прошетају једним од најлепших тргова на свету, те да се упознају са фантастичним знаменитостима и симболима овог града.
Анастасија Ненадовић, представница Развојног центра за младе и координаторка пројекта за Србију истакла је важност ове посете за даљи напредак пројекта и деловање младих у пољу синдикалног активизма, али није крила ни одушевљење поводом исхода састанка на коме је представљен досадашњи рад и резултати истраживања у оквиру пројекта. Посебно је радује што је на истом потврђено да ће представница Европске комисије присуствовати завршној конференцији планираној за крај новембра у Скопљу.

Реализацију пројекта “Синдикати су ИН – укључи се, утичи, делуј”, Синдикат УПОЗ из Скопља започео је заједно са осам партнера из Европе са циљем јачања учешц́а младих у синдикатима кроз информисање, тренинг и едукацију. Досадашње активности у склопу пројекта укључивале су: свеобухватно истраживање ради откривања разлога неактивности и неукључивања младих у синдикално деловање; израду наставног плана и програма те реализовање прве Синдикалне академије у Чању; организовање студијске посете Љубљани и Синдикату Млади Плус са циљем приказа позитивног примера синдикалног активизма, те спровођење онлајн кампање са циљем допирања до што већег броја младих људи.
Пројекат “Синдикати су ИН – укључи се, утичи, делуј” реализује уз подршку Европске комисије кроз ЕРАСМУС+ програм, кључна акција 3 – European Youth Together.