Zajedničkim snagama ka širenju pozitivnih vrednosti kroz sport

Razvojni Centar Za Mlade

Nakon niza uspešno realizovanih zajedničkih aktivnosti u oblasti sporta, naše udruženje danas je formalizovalo saradnju sa Sindikalno edukativnim centrom i sedam fudbalskih škola iz regije Doboj i Brčko distrikta.
Pozivu za potpisivanje sporazuma rado su se odazvali FK Sloga Doboj, FK Željezničar Doboj, FK Tekstilac Derventa, FK Ljubić Prnjavor, ŠF Prijatelji Brod, OFK Sporting A.F. Teslić i FK Ilićka 01 Brčko, svesni uloge sportskih udruženja kao značajnih socijalnih partnera na lokalnom, ali i širem nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

Potpisnici Sporazuma o saradnji doživljavaju sport ne samo kao instrument za podsticanje zdravih stilova života i unapređenje fizičkih kompetencija pojedinca, već i kao kanal za širenje pozitivnih društvenih vrednosti i ostvarivanje pozitivnog uticaja na decu i mlade u lokalnoj zajednici i šire.
Uvereni su da zajedničkim radom mogu postići mnogo više po pitanju omasovljavanja sporta na lokalnom nivou, dostupnosti sporta za sve, rodne ravnopravnosti u sportu, borbe protiv negativnih društvenih pojava – govora mržnje, netolerancije i diskriminacije kroz sport, borbe protiv upotrebe psihoaktivnih supstanci u sportu i kroz sport, itd.
Ovaj sporazum biće dodatni zamajac već uspostavljenoj saradnji i usmeriće dalje zajedničko delovanje u tri pravca:

  • ka obezbeđivanju boljih uslova za bavljenje sportom za decu i mlade iz lokalnih zajednica;
  • ka daljoj edukacija različitih aktera (pre svega trenera) i
  • ka umrežavanju svih uključenih strana iz lokalne zajednice (od samih sportskih radnika do predstavnika lokalne samouprave zaduženih za sport i mlade).

“Konkretno, u planu su dodatne edukacije stručnih kadrova, organizacija zajedničkih sportskih priprema, infrastrukturne inicijative, rad na obezbeđivanju neophodne sportske opreme, ali i stipendija za učešće najboljih pojedinaca na nacionalnim, regionalnim i međunarodnim sportskim kampovima“, istakla je programska direktorka Razvojnog centra za mlade, Aleksandra Knežević, inače međunarodni ekspert u oblasti ljudskih prava u sportu.