Radionica “Prava u radu, rad na pravima” i u Bugarskoj

Radionica Bugarska 3

Predstavnici sindikata Opštinske uprave opštine Blace održali su vršnjačku radionicu u Bugarskoj u okviru Erasmus+ projekta “Prava u radu, rad na pravima”. Tema je bila sindikalno povezivanja dve opštine i razmena iskustava u zaštiti prava zaposlenih, a održana je u saradnji sa Gradskom upravom opštine Ilinden u Sofiji.

Učestvovalo je 20 mladih radnika iz Srbije i Bugarske, a domaćin delegacije srpskog sindikata bila je Zornica Gavrilova, predstavnica sindikata zaposlenih Opštine Ilinden. Najviše se pričalo o razmeni iskustava na temu odnosa rukovodstva sa sindikatom i o tome da li se isplati biti član ove strukture. Zaključak sa radionice je da je praksa u obe zemlje ista kad su prava zaposlenog u pitanju, iako je Bugarska još 2007. godine pristupila Evropskoj uniji.

Takođe se diskutovalo i o korišćenju članarine sindikata za prioritete prepoznate kao takve od strane samog članstva. Ono oko čega se mladi članovi sindikata najviše okupljaju jesu putovanja, druženje, zajedničke proslave i to svakako učvršćuje međuljudske odnose zaposlenih, pa su samim tim ovakve aktivnostim važne, jer ako su zaposleni bliskiji manja je mogućnost manipulacije rukovodilaca zaposlenima.

– Takva veza onda isključuje mobing i sve druge negativne pojave povrede prava na radu koje su izražene u državnim službama – rekao je Miloš Čolić, polaznik treninga za vršnjačke edukatore u Bratislavi održanog u okviru projekta.

Delegacija iz Blaca obišla je gradski parlament i sastala se sa narodnom poslanicom u parlamentu Republike Bugarske Anom Aleksandrovom koja je dala podršku ovoj radionici i zajedničkim aktovnostima dva sindikata.

Opštine Ilinden i Blace sarađuju još od 2010. godine i ovo je prvi put da su se povezale i preko sindikata.