Radionica o radnim pravima održana i u Kruševcu

Radionica Kruševac 1

U Veću Saveza Samostalnih Sindikata Srbije za grad Kruševac i opštine Rasinskog okruga, održan je sastanak sa članovima Veća sekcije mladih na temu upoznavanja sa mehanizmima zaštite na radu, te efektivnijeg ostvarivanja radnih prava mladih radnika, na način koji je obrađen tokom projekta “Prava u radu, rad na pravima”, Razvojnog centra za mlade iz Beograda, podržanog od strane Evropske unije.

Sastanak je vodio vršnjački edukator i predsednik sekcije mladih Aleksandar Stanković, koji je na samom početku sastanka grupu mladih iz različitih sindikalnih organizacija iz Kruševca upoznao sa ciljevima i ključnim aktivnostima na ovom projektu.

Na ovom sastanku sa članovima Veća postignut je dogovor o budućem delovanju mladih članova sindikata i zajedničkom nastupu ispred radnika u dijalogu sa ostalim partnerima u procesu (poslodavcima, ali i lokalnom samoupravom), tako što će članovi veća sekcije mladih SSSS za grad Kruševac i opštine, održavati radionice na celoj teritoriji Veća. Zaključak je i da se pojedinačno poseti svaka sindikalna organizacija te da se neposredno što veći broj članova upozna sa svojim pravima i mehanizmima zaštite, bez obzira da li su članovi Sindikata ili nisu, jer cela organizacija ostaje dosledna u stavu da prava pripadaju svima, a ne samo članovima.

Poseban osvrt na ovom sastanku je stavljen na temu mobinga i prepoznavanju sličnih pojava na poslu, a prisutni članovi bili su u prilici da iznesu svoja iskustva kao i iskustva svojih kolega na ovu temu. Jedan broj kolega (kao članovi pravnog tima Veća SSSS) se već susretao sa ovom pojavom, a prisutnima su izneli iskustva drugih kolega iz okruga sa preporukama za mehanizme zaštite od mobinga.

Još jedan od značajnih ishoda ove radionice je zaključak da se o aktivnostima na projektu “Prava u radu, rad na pravima” razgovara na Izvršnom odboru sekcije mladih SSSS kao i Konferenciji sekcije mladih SSSS čime se stvara prilika da ovaj projekat osim užem rukovodstvu sekcija, bude predstavljen i članovima sekcije mladih na celoj teritoriji Srbije.