Održana panel diskusija „Otvoreno o mogućnostima za unapređenje srpsko-rumunske saradnje“

Putevima Dositeja Temisvar Ilu 02

U Temišvaru je 8. jula uspešno realizovana jednodnevna panel diskusija „Otvoreno o mogućnostima za unapređenje srpsko-rumunske bilateralne saradnje“, u sklopu projekta “Putevima Dositeja Obradovića: promocija srpskog jezika i kulture u Temišvaru”, podržanog od strane Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova.

Panel je pored predstavnika partnerskih udruženja – Razvojnog centra za mlade iz Beograda i Saveza Srba u Rumuniji, okupio i eminentne predstavnike srpske zajednice u Temišvaru, a skup je otvorio Ognjan Krstić, predsednik Saveza Srba u Rumuniji, u ulozi domaćina.

Dodatno, prisutne je pozdravio i generalni konzul Republike Srbije u Temišvaru Vladan Tadić, ukazujući da podaci jasno govore da srpsko-rumunska saradnja predstavlja jedan od najkvalitetnijih bilateralnih odnosa u regionu, ali da prostor za unapređenje uvek postoji, te da se nada da će ovaj projekat doneti niz dodatnih aktivnosti koje će unaprediti i osnažiti položaj srpske zajednice u Rumuniji.

Tokom višečasovne diskusije partnerske strane ukratko su predstavile svoje dosadašnje aktivnosti, a potom i tok projekta, upoznajući prisutne sa akcijama koje treba da uslede – koncertom muzičkog benda i gostovanjem amaterskog pozorišta iz Srbije, planiranim za septembar/oktobar 2018. godine.

Govoreći o različitim oblastima u kojima se saradnja može pojačati i unaprediti, poseban fokus stavljen je na turizam, a u sklopu diskusije, master turizmolog Marija Čolić održala je i prezentaciju „Kako različite kategorije turizma mogu doprineti unapređenju saradnje na bilateralnom nivou“.

U nastavku, prisutni su razgovarali i o obezbeđivanju dodatnih sredstava za realizaciju svih planiranih zajedničkih aktivnosti u budućnosti, te se dotakli teme dostupnih instrumenata za unapređenje saradnje, sa fokusom na nacionalnim, regionalnim i međunarodnim fondovima.

Dogovoreno je da se sledeći sastanak organizuje krajem avgusta, budući da je Razvojni centar za mlade uputio poziv partneru da prisustvuje jednoj od značajnih turističkih manifestacija u Srbiji – Danima šljive u Blacu, koja se održava 24-26. avgusta 2018.