Са Општином на ТИ – вршњачки едукатори у акцији

Razvojni Centar Za Mlade Sa Opstinom Na Ti Raska Skola 3

Нове активности у општини Рашка – „Питајте одборника“

Млади из општине Рашка у склопу пројекта са „Са Општином на ТИ“ 6. новембра били су у прилици да сазнају много тога новог и интересантног о раду локалне администрације у директном разговору са одборником Скупштине Општине Рашка Драганом Миладиновићем.

Наиме, у оквиру информативне активности „Питајте одборника“, одборник Драган Миладиновић разговарао је са младима о раду Скупштине, али и других доносилаца одлука на локалу, као и о начинима како да се и сами ангажују и дају своје предлоге за бољи живот локалне заједнице.

Заинтересовани ученици Гимназије и Средње школе „Краљица Јелена“ у Рашки били су у прилици да питају све што их је интересовало – од тога како да делегирају оно што је њима као младима стварно важно, до тога како да иницирају или се укључе у различите локалне активности.

Изузетно конструктивна и интерактивна дискусија најбољи је показатељ да млади позитивно реагују на отворена врата институција и да су заинтересовани да дају допринос да се живот у локалној заједници унапреди. Стога је закључено да је у будућности потребно наставити са овом врстом активности, те да формат „Питајте одборника“ привлачи велику пажњу младих људи и показује им из прве руке да су институције заиста спремне да њихово мишљење чују и уваже.

Још три радионице одржане у ОШ „Сутјеска“ Супње

Након изузетно позитивне реакције деце и младих на уводне радионице у склопу пројекта „Са Општином на ТИ“, полазник пројекта и искусни едукатор Никола Михајловић наставио је са едукативним активностима у Основној школи Сутјеска у Супњу, Рашка.

„Суштина нашег деловања огледа се у томе да кроз неформално образовање, на близак и приступачан начин, објаснимо деци и младима бројне ствари које се не уче директно у школи и које су њима непознаница, а тичу се прилика које им се нуде кроз локалну заједницу – од покретања иницијатива до путовања, студијских посета, локалних акција“, поделио је са младима Никола Михајловић.

Ученици шестог, седмог и осмог разреда били су заинтересовани да чују нешто ново и сазнају како функционише Општина, али и како они сами у перспективи могу покренути неку локалну иницијативу. Предлога је било, а сходно годинама и интересовању полазника, највећи број односио се на обогаћивање спортских садржаја и обнову локалног игралишта.

Кроз разговор са младима показало се да су предузимљиви и пуни елана, вољни да дају свој допринос, али да их треба усмерити како да постану покретачи локалних акција у својим срединама, да би надоместили то што им недостају алтернативе у културном, спортском, забавном животу, генерално – прилике за квалитетно провођење слободног времена.

Долазак на овај блок радионица био је необавезан, те смо изузетно задовољни одзивом деце и младих који су желели да чују нешто ново и упознају се са темама којима се бавимо кроз пројекат „Са Општином на ТИ“.

Несумњиво је да су Развојни центар за младе и Општина Рашка у ОШ Сутјеска пронашли адекватног партнера за све наредне активности усмерене ка стварању активних грађана заинтересованих да дају допринос развоју локалне заједнице по мери младих.

Са гимназијалцима из Рашке о локалној администрацији

Вршњачки едукатор Вељко Аврамовић у уторак, 5. новембра одржао је две радионице у низу за ученике I године Гимназије Рашка, упознајући их са темама пројекта „Лицем у лице са локалном администрацијом“.

Током изузетно динамичних сесија, које су садржале игре асоцијације, квиз о раду локалне администрације, али и евалуацију свега онога што су млади могли да чују и начина рада који је евалуатор применио, Вељко је у потпуности укључио присутне у дискусију и дошао до њиховог мишљења о томе шта сматрају препрекама за активније учешће у животу заједнице, али и како виде евентуално решење овог изазова.

Још једном се показало да су млади пуни идеја, али их треба охрабрити и оставити им довољно простора да своје идеје и поделе са доносиоцима одлука у локалној заједници.

Надамо се наставку активне сарадње са Гимназијом Рашка, будући да су полазници позитивно реаговали како на начин рада, тако и на презентоване теме, а да је у том узрасту од изузетног значаја указати им који су им све механизми доступни како би постали активни грађани.

Нова радионица у ОШ „Сутјеска“

Реализација пројекта „Са Општином на ТИ“ успешно се наставља у Основној школи „Сутјеска“ у Супњу са ученицима седмог и осмог разреда.

Вршњачки едукатор Вања Вукадиновић, специјалиста заштите на раду, одржала је веома интензивно и интересантно предавање указујући на битне сегменте и детаље важне за веће учешће младих у локалној заједници. На креативан начин пренела је утиске са тренинга одржаног на Копаонику, као и знање које је стекла на истом о механизмима који су доступни младим људима у општини Рашка. Фокус је стављен и на јавни наступ младих и значај адекватног наступа у различитим приликама.

Ученици седмих и осмих разреда показали су велико интересовање за ову тему јер се не прича често о начинима на које млади могу да учествују у раду своје општине и тиме допринесу бољем положају своје групе. Посебно занимљиво било им је што о томе разговарају са особом блиском по годинама, па су опуштеније учествовали у расправи, чиме се идеја за вршњачку едукацију показала као прави избор у приступу младима.

Руководство ОШ „Сутјеска“ је подржало реализацију овог пројекта на самом почетку, па је ово наставак добре сарадње коју имамо.

Вршњачки едукатори настављају са активностима у Рашки

Razvojni Centar Za Mlade Sa Opstinom Na Ti Raska 1

Са значајем и темама пројекта „Са Општином на ТИ“ 24. октобра су упознати су и средњошколци са смера – економски техничар из Средње школе „Краљица Јелена“. У улози вршњачког едукатора нашла се Јована Вељовић, која је на динамичан и оригиналан начин увела тему, подстичући средњошколце да буду активнији у изражавању властитих интереса и потреба пред локалном администрацијом. Током радионице, полазници су упознати са начином функционисања локалне администрације, али и могућностима утицаја на исту кроз петиције, заговарачке кампање, разговор са одборницима, учешће у раду Канцеларије за младе.

Кроз низ примера, средњошколци су охрабрени да утичу на стање у заједници и допринесу унапређењу садржаја и понуде која се тиче младих. Организатори пројекта, Развојни центар за младе из Београда и Општина Рашка искористили су прилику и да истакну досадашњу квалитетну сарадњу са Средњом школом „Краљица Јелена“ која је увек позитивно реаговала на све иницијативе усмерене на бољи положај младих у општини Рашка.

Реализована прва у низу радионица вршњачких едукатора

Razvojni Centar Za Mlade Sa Opstinom Na Ti Raska Skola 3

Никола Михајловић, полазник пројекта “Са Општином на ТИ”, одржао је прву у низу вршњачких едукација, одабравши за учеснике своје активности основце из Основне школе “Сутјеска” Супње. Том приликом, Никола је на креативан и динамичан начин, користећи знање и информације са иницијалног тренинга, присутнима представио значај пројекта и активности на истом. Многи од њих први пут су се срели са појмом “локална администрација” те је Никола своју радионицу настојао да обогати и низом конкретних примера, како би младе подстакао на размишљање о већем учешћу у животу локалне заједнице.

Како се изборити за своја права, решити одређени проблем у заједници или покренути неку иницијативу, само су нека од питања којима су се Никола Михајловић и учесници радионице бавили. Поред увођења теме међу младе, изузетно је позитивно и то што су млади показали интересовање да сазнају више и током времена и сами постану активнији део заједнице.

Развојни центар за младе посебно је радостан што су радионице започеле у ОШ Сутјеска, имајући у виду досадашњу сарадњу и подршку коју смо за све иницијативе добили од директора Мирка Пузовића. Његово деловање управо је и усмерено ка томе да се од школараца стварају активни грађани укључени у све локалне процесе од значаја.